• Publicacions
La filosofia 'vitalista' dels homes del 98 El pensament dels escriptors de la generació del 98 va estar molt vinculada amb la filosofia «vitalista», manifestà Luis Jiménez Moreno, director d'una col·lecció d'Ediciones del Orto en la qual acaben de publicar-se les «biografies filosòfiques» dels membres d'aquest grup. La col·ecció, que ja du més de cent biografies de pensadors espanyols i estrangers, acaba d'editar les de la majoria dels autors relacionades amb el 98 en lloc i l'altre de l'Atlàntic com Baroja, Azorín, Machado, Martí o Rodó, que se sumen a les ja publicades com a la d'Unamuno. Els pensadors vinculats al 98 «no segueixen ni el positivisme, ni la dialèctica», afegí Jiménez, i fins i tot «tracten de sortir-se del krausisme» i «comencen a llegir escriptors vitalistes com Ibsen, Tolstoi, Leopardi, Schopenhauer o Nietzsche». Ruben Darío, segons Jiménez, intentà definir aquesta renovació, que «l'harmonia està en la idea», cosa que en realitat equival a la teoria vitalista de transformació de la societat per l'estètica.EFE.
Vint escriptors d'èxit es confessen Vint joves escriptors espanyols que han aconseguit prestigi i èxit es confessen en Qué he hecho yo para publicar esto, un llibre en el qual parlen de la seva vocació, de les seves influències, de les seves relacions amb els editors o dels premis, titllats per alguns de vergonyosa operació de màrqueting. Qué he hecho yo para publicar esto, editat per DVD, recopila vint entrevistes en profunditat realitzades per la professora de Literatura Contemporània de la Universitat de Barcelona Noemí Montetes (Barcelona, 1971). Almudena Grandes, Juan Manuel de Prada, Benjamín Prado, Felipe Benítez Reyes, Luis García Montero (el major d'ells), Antonio Àlamo, Francisco Casavella, Carlos Castán, Luisa Castro, Juana Salabert o Eloy Tizón són alguns dels autors que s'han sotmès a un qüestionari sobre la seva professió. EFE.
• Assaig
Estudien l'obra d'Ayala L'obra i figura del granadí Francisco Ayala és reivindicada, en una recopilació d'assaigs publicada per Ediciones Alfar, com la del «major narrador intel·lectual de la literatura hispànica del segle XX i un dels escriptors més importants de la literatura universal». Manuel Àngel Vázquez Medel, filòsof i autor d'un dels nou assaigs recopilats sota el títol Francisco Ayala: El escritor en su siglo, va dir que la pretensió d'aquesta obra és aproximar-se a l'escritor granadí des de «les investigacions més recents» i destacà la seva «universalitat». Segons Vázquez Medel, marmessor testamentari de l'obra literària d'Ayala, a pesar que l'autor de Muertes de perro ha rebut «els majors reconeixements que es poden atorgar en el nostre idioma», la seva obra ha passat pràcticament desapercebuda entre el públic general «a causa que va romandre gran part de la seva vida en l'exili». EFE.
• Exposició
Picasso, Dalí i Miró a la Fundació Botín La Fundació Marcelino Botín acollirà, a partir del 27 de juliol i fins al 12 de setembre, la mostra Españoles en París, amb obres de Pablo Picasso, Juan Gris, María Blanchard, Pablo Gargallo, Julio González, Joan Miró i Salvador Dalí, que pertanyen al Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia de Madrid. També entre el 29 d'aquest mes i el 5 de setembre es mostrarà l'exposició Nuevas Visiones/Nuevas Pasiones en la qual exposaran Daniel Canogar, Christine Davis, Roland Fischer, Tracey Moffatt, Frank Thiel i Eulalia Valldosera. EFE.