algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 14°
14°

Descobreixen a Càceres noves pintures rupestres de 5.000 anys d'antiguitat

Són representacions esquemàtiques d'homes, animals i elements quotidians

EP. Càceres.
El batle de Malpartida de Càceres, Antonio Jiménez, donà a conèixer ahir dematí a Càceres la troballa de pintures rupestres i gravats a la zona dels Barruecos. Es tracta de 46 estacions realitzades fa aproximadament 5.000 anys i que coincideixen amb la resta de manifestacions rupestres descobertes a la península Ibèrica.

Maribel Salzeda, arqueòloga i directora dels jaciments a Barruecos, ha destacat la importància d'aquesta troballa, ja que «l'estudi de les pintures i els gravats permetrà reproduir la manera de vida quotidiana i les creences dels homes del Paleolític inicial mitjançant l'estudi de les representacions abstractes». L'equip arqueològic que fa feina a la zona continua trobant nous indrets amb pintures en el paratge natural de Barruecos, però no serà fins al setembre quan s'iniciï un estudi per datar de manera sistemàtica les restes trobades. Els estudis intentaran determinar si les restes estan associades a éssers humans. La troballa arqueològica es troba a l'aire lliure i en alguns casos va ser descoberta entre coves i petites coves.

Datades en el tercer mil·lenni abans de Crist, les pintures constitueixen, segons Maribel Salzeda, «un conjunt nombrós i interessant que permet parlar d'un idioma comú a la Península». Les pintures són representacions esquemàtiques de figures humanes, algunes d'animals, i d'elements de la vida quotidiana, realitzades amb colors plans, que en alguns casos al·ludeixen a un món sobrenatural, pintades en diverses gammes de vermell, i aplicades probablement amb el cap del dit.

En relació amb els gravats, la directora del jaciment ha assenyalat el descobriment d'una estació amb més de cent cassoletes, molt difícil d'interpretar. Els gravats es troben sobre granit i representen figures antropomòrfiques, també realitzades amb vermell.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.