algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°

Esportistes d'elit en l'imperi romà

Guanyaven xifres milionàries i eren tan venerats com els emperadors

84784
El Coliseu romà, on es veieren grans vetlades.

La figura de l'auriga Diocles i l'espectacle del circ posaren el punt i final al curs «Protagonistes de Roma i el seu temps», organitzat per la Universitat d'Educació a Distància (UNED) a Mèrida. El responsable d'aquesta darrera conferència va ser José María Àlvarez Martínez, director del Museu Nacional d'Art Romà de Mèrida, qui resumí la trajectòria de l'auriga Diocles, el millor corredor de quadrigues de la història, i exposà la importància que les competicions del circ romà tenien en la societat de l'època.

Diocles, que va néixer a la província de Lusitània l'any 104 després de Crist, prengué les regnes de la seva quadriga als 18 anys.
Va participar en l'equip blanc i en el verd, però les seves victòries més importants les va obtenir vestit amb la túnica de l'equip vermell. Al llarg dels 24 anys que va dedicar a la competició circense, Diocles va prendre la sortida en 4.257 corregudes i va aconseguir la victòria en 1.462 d'elles; és a dir, que va guanyar una de cada tres corregudes disputades.

Segons els experts, aquest inflat palmarès li reportà la gens menyspreable quantitat de 36 milions de sextercis, que en l'actualitat podria arribar als 15.000 milions de pessetes.

Es retirà als 42 anys, sadoll de triomfs i glòries. Els seus multitudinaris seguidors erigiren en el seu honor un majestuós monument que es col·locà en una zona propera a l'actual plaça de Sant Pere, al Vaticà.

El món del circ tenia tal importància que els millors aurigues arribaren a assolir tanta fama com el mateix emperador.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.