algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
17°

Breus

• Literatura

L'obra política de Sabino Arana Sota el títol de Antologia de Sabino Arana. Textos escollits del nacionalisme basc, l'editorial Roger editor aplega en gairebé 500 pàgines tots els escrits de caràcter polític publicats pel fundador del nacionalisme basc entre els anys 1888 i 1903, a diversos diaris fundats pel seu germà Luis Arana. El llibre ja s'ha començat a distribuir per les llibreries d'Espanya, però no serà promocionat fins el setembre per decisió de l'editor, que vol evitar fer-li publicitat en un moment marcat pel nou escenari polític obert després de les eleccions. Prologat per l'historiador Julio Eyara, l'obra inclou escrits de contingut lingüístic, a més del famós Discurs de Larrazábal on Arana senta les bases que posteriorment germinarien en la creació del Partit Nacionalista Basc. EPR.

• Art

L'art mexicà es congrega a Buenos Aires Les principals pintures de la prestigiosa col·lecció gelman s'exhibeixen per primera vegada a Buenos Aires amb una exposició plena de color que també viatjarà a Brasil i a Espanya. L'exposició aplega 45 obres de les principals tendències de la plàstica mexicana d'aquesta centúria. Així, es troben llenços de Diego Rivera, David Alfaro Quinqueiro, Frida Khalo, José Clemente Orozco, Maria Izquierdo, Miguel Covarrubias, Aguistín Lazo i Juan Soriano, entre d'altres. Les obres formen part d'una mostra itinerant que arribarà en dates pròximes a Rio de Janeiro i Madrid, i que ha passat ja per la Fundació Mona Bismarck a París, amb gran èxit de públic i de la crítica especialitzada. DdB.

Els tresors d'un vaixell anglès del XVIII Una part significativa de les escultures i obres d'art exhibides a la Reial Acadèmia de San Fernando procedeixen d'un vaixell anglès capturat pels francesos prop de Màlaga l'any 1778. Gravats de Giambattista Piranesi, un dels artistes italians més destacats del segle XVIII; escultures d'Albacini, el restaurador dels Farnesio; bustos realitzats per l'escultor irlandès Hewetson i retrats signats per Pompeo Batoni, el pintor predilecte de la noblesa italiana i de la societat anglesa a Roma, viatjaven a les bodegues del vaixell. Ha estat ara quan per primera vegada un equip d'investigadors, sota la direcció del catedràtic d'arqueologia José María Luzón ha aconseguit reconstruir i documentar la sort que corregué la càrrega completa de la nau. EFE.

Certamen de pintura ràpida El madrileny parc del Retiro torna a ser avui escenari del Certamen de Pintura Ràpida, que enguany celebra la seva onzena edició. Els organitzadors esperen que enguany es pugui batre el rècord Guinness de participació d'artistes pintant a l'aire lliure, superant les 1.200 persones d'anteriors edicions. Els participants diposaran de vuit hores per realitzar les seves obres, entre les vuit del matí i les dues de l'horabaixa. S'hi podran repartir més de dos milions de pessetes en premis. EPR.

• Guardons

Ramon Pernas, premi Ateneo de Sevilla El periodista gallec Ramon Pernas, de 41 anys, guanyà ahir a la capital andalusa el primer Premi Ateneo de Sevilla per la seva novel·la Paso a dos, guardó dotat amb set milions de pessetes i al que hi han optat 234 novel·les. L'obra de Pernas és, segons destacà el president del jurat, Aurelio Verde, una riquíssima galeria de personatges reals que enganxa des de principi a fi, amb encertada habilitat narrativa per a la utilització del factor temps fins a convertir-lo en un personatge. Pernas va ser votat per quatre dels cinc membres del jurat. EFE.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.