muy nuboso
  • Màx: 27°
  • Mín: 20°
22°

Keops es reobre al públic però es limita l'accés a 300 persones al dia

La piràmide, on s'ha fet feina 14 mesos, no podrà ser sobrevolada per cap avió

La gran piràmide de Keops, al sud-oest del Caire, tornà ahir a obrir-se al públic després de 14 mesos de romandre tancada, tot i que només 300 persones per dia podran tenir-hi accés i cap avió no podrà tornar a sobrevolar-la, segons anuncià el Consell superior d'antiguitats egípcies.

La més gran de les tres piràmides de l'altiplà de Guizeh es tancà dia 1 d'abril del 1998, a causa d'una taxa d'humitat del vuitanta per cent a l'interior i de la presència d'una capa de tres centímetres de sal sobre les parets.

Segons el Servei d'Antiguitats, cada visitant deixa darrere seu 20 grams de vapor d'aigua, causant de la formació de sals corrosives que deterioren la pedra. Abans del seu tancament, les visites a la piràmide podien arribar a les 800 persones per hora, durant l'hivern. La xifra passava a 600 persones en época estival.

Durant més d'un any, els conservadors i arquitectes egipcis netejaren els grafits i la sal deixada pels visitants, repararen les fissures i instal·laren un sistema d'il·luminació. D'altra banda, un nou sistema de ventilació, instal·lat per la companyia industrial francesa d'aplicacions tècniques reduirà la taxa d'humitat i de diòxid de carboni canviant l'aire cada 45 minuts.

En el centre del mil·lenari monument, de 4.500 anys d'antiguitat i de 137 metres d'altura, s'han obert al públic per primera vegada dues sales funeràries.

D'altra banda, els turistes podran visitar també per primera vegada el temple d'Sphinx, amb els seus 24 pilars que representen les hores del dia. Així mateix, també s'han restaurat altres tres tombes de nobles situades a la part sud de la piràmide. «Aquestes restauracions són un missatge a tot el món, per dir-li que Egipte protegeix les seves antiguitats, ja que no es tracta d'una herència únicament egípcia, sinó de tota la humanitat», afirmà ahir el ministre egipci de Cultura, Faruk Hosni, que fou el primer a visitar la famosa piràmide egípcia.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.