cielo claro
  • Màx: 17.61°
  • Mín: 9.88°
13°

Mart mostra la seva veritable cara

La «Mars Global Surveyor» permet el primer mapa en tres dimensions del planeta

Un cràter que podria contenir l'Everest, un sòl en pendent del pol Sud al pol Nord, una diferència considerable de relleu entre els dos hemisferis: la sonda Mars Global Surveyor (MGS) presenta un nou rostre en tres dimensions del planeta vermell.

La MGS, que començà fa dos mesos la seva missió de cartografiar el planeta, ha revelat finalment que el cràter Hellas (causat per l'impacte d'un meteorit) tenia una profunditat de 9 quilòmetres i un diàmetre de 2.100 quilòmetres.

D'altra banda, les restes de la topada arriben fins a 4.000 quilòmetres del centre, recobrint el sòl d'una capa de residus de dos quilòmetres de gruix. «El descobriment més inesperat és veure fins a quin punt el llit de l'impacte d'Hellas domina la topografia de l'hemisferi sud», subratllà en una conferència de premsa un dels membres de l'equip d'anàlisi de les informacions ofertes per la MGS, la professora Maria Zuber, del Massachusetts Institute of Technology (MIT).

El segon element nou descobert per la MGS, que ausculta el planeta amb un altímetre, és la diferència d'altitud entre els dos hemisferis, ja que el sud està més elevat (cinc quilòmetres) que el nord (respecte el nivell zero de referència).

«Al mateix temps que mostra que l'aigua corre generalment de sud a nord, els resultats de la sonda revelen els llocs específics on es pogueren formar reserves», afegí Zuber. Així, les terres baixes de l'hemisferi nord podrien haver recollit les tres quartes parts de l'aigua que corre en la superfície del planeta.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.