nubes dispersas
  • Màx: 18.27°
  • Mín: 13.93°
18°

Goril·les, les altres víctimes de la guerra

Els grups rebels sabotegen les excursions a les reserves per debilitar els governs

«Els goril·les són pacífics, no tenen tribus, no es barallen mai sense motiu, a diferència dels homes, que som capaços de destrossar a cops de destral el pròxim per una minúcia». Així ho afirma Fidele Nshogoza, que fou assistent de la zoòloga Dian Fossey, abans de la seva tràgica mort en les muntanyes de Ruanda on estudiava l'espècie.

La situació de la regió on estan establerts els goril·les repartida entre Rwanda, Uganda i la República Democràtica del Congo i que ocupà les primeres planes dels diaris arran del genocidi de Rwanda, ha quedat ben aviat oblidada. Emperò, en opinió de José Kalpers, responsable del Programa Internacional de Conservació dels Goril·les (PICG), aquests animals són avui un baròmetre de les tensions humanes.

Pels moviments rebels, el sabotatge del turisme dels goril·les, abans vertadera riquesa econòmica d'aquests països, és ara una eina per fer mal als governs. A Rwanda, aquest turisme era la tercera font de divises, després del cafè i del té. Les xifres d'Uganda poc abans de l'assassinat d'un grup de turistes mesos enrere són igualment eloqüents.

«La venda de permisos de visita als goril·les generava un milió de dòlars a l'any. Si s'inclou el sector de l'hoteleria i la restauració, s'ha de multiplicar la xifra per tres, i això gràcies a només tres famílies de goril·les. Abans, les famílies que podien ser visitades per turistes i científics eren 20 als tres països esmentats», afirma un científic belga.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.