nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

Breus

• Literatura

Nous narradors hispànics en un congrés Els uneix el pes de ser els «néts» del boom literari hispanoamericà dels anys 60 i els separen mil maneres de registrar la realitat o la ficció. Són joves, són la pedrera de la futura narrativa en espanyol, i aquesta setmana es reuneixen en un congrés d'escriptors que es farà a Madrid. Sota el títol I Congrés de Nous Narradors Hispànics, que avui s'inaugura a la Casa d'Amèrica, més de seixanta escriptors nascuts a partir del 1960, procedents de països d'ambdues voreres de l'Atlàntic i que comparteixen un mateix idioma, l'espanyol, analitzaran durant quatre dies els seus problemes, les seves tendències i el seu futur. El fòrum ha estat organitzat per la jove editorial Lengua de Trapo, que, després de publicar el 1997 Páginas amarillas, una guia de la nova narrativa espanyola, presenta ara Líneas aéreas, una recopilació de setanta relats d'autors hispanoamericans de menys de 39 anys, amb prou feines coneguts més enllà dels seus respectius països de procedència, uns vint en total, inclosos els Estats Units. EFE.

• Exposició

Catedral mil·lenària a Itàlia La catedral d'Ancona celebra el mil·lenari de la seva fundació amb una exposició, a la qual aporta importants peces la catedral de Santiago de Compostel·la, a l'espera de la visita del papa Joan Pau II el pròxim dia 30. L'exposició s'ha muntat a l'anomenada Mole vanvitelliana, per l'arquitecte Luigi Vanvitelli, que la va construir, com a llatzeret, entre 1733 i 1738, dintre del port de pescadors d'aquesta ciutat italiana de l'Adriàtic que, sense fer gaire renou, va ser, i és encara, nexe crucial entre Orient i Occident. Dues-centes peces d'art sacre, que abracen un període d'uns cinc segles "fins el XV", han estat distribuïdes per un amplíssim espai que permet apreciar-les lentament, una a una. EFE.

• Institucions

Volen un museu a la casa de Brenan IU-LV-CA ha proposat a l'Ajuntament de Màlaga que creï un museu i destini a ús cultural la casa on va residir entre 1934 i 1969 l'hispanista Gerald Brenan, a la barriada malaguenya de Churriana. El regidor d'IU de Màlaga Juan Gavilán informà ahir d'aquesta proposta, amb la finalitat que l'Ajuntament hagi de negociar la seva compra amb l'actual propietari i acordar amb la Junta d'Andalusia la firma d'un conveni. Gavilán recordà que el Parlament d'Andalusia aprovà per unanimitat a final de març de 1998 una proposició no de llei per recuperar l'immoble, en el qual Brenan va rebre Hemingway o Bertrand Russell, entre d'altres. EFE.

• Periodisme

Premis Salvador de Madariaga La infanta Cristina presidirà divendres, 7 de maig, l'entrega dels premis de periodisme europeu Salvador de Madariaga, en la seva cinquena edició. La Xunta informà que a l'acte també assistirà el president gallec, Manuel Fraga, i està previst que hi acudeixi, a més, el president del Parlament europeu, José María Gil Robles, i el comissari d'Informació, Marcelino Oreja. Convocats pel Parlament i la Comissió europea, en les modalitats de premsa escrita, ràdio i televisió, els guardonats en aquesta edició foren Iñigo Méndez de Vigo i Carlos Westendorp en el mitjà imprès, Pedro Fernández Céspedes, en el radiofònic, i Manuel Pedregal, en el de TV. Els premis de periodisme europeu Salvador de Madariaga pretenen donar a conèixer els millors treballs periodístics que contribueixin a difondre, estendre i destacar els valors i la imatge de la UE a través dels mitjans de premsa, ràdio i televisió. EFE.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.