bruma
  • Màx: 19°
  • Mín: 10°
10°

El clima de Venus pot predir el de la Terra

Així ho demostra l'estudi d'un grup d'investigadors nord-americans basat en les semblances d'ambdós planetes

Diversos investigadors nord-americans han aconseguit reconstruir els canvis meteorològics del planeta Venus, i, aquests, pel que sembla, prediuen la sort climàtica de la Terra dintre de diversos milers de milions d'anys.

«El nostre model mostra que Venus ha canviat recentment la seva dinàmica», explicà Mark Bullock, de la Universitat de Colorado, a Boulder. «Com que Venus i la Terra presenten un gran nombre de similituds, aquest model té implicacions directes sobre el nostre propi futur», afegí.

Segons expliquen Bullock i el seu col·lega David Grinspoon en un article que apareixerà en l'edició de març de la revista Científica nord-americana, Venus i la Terra eren gairebé germanes bessones al principi de la seva història, fa 4.500 milions d'anys, però la seva evolució les conduí per camins oposats. Avui en dia, Venus és un «forn». L'efecte hivernacle provocat per una atmosfera composta gairebé exclusivament per diòxid de carboni elevà la temperatura de la seva superfície a 470 graus Celsius. Les capes superiors d'aquesta atmosfera estan poblades de núvols d'àcid sulfúric.

Venus és l'únic planeta del sistema solar, juntament amb la Terra, el clima del qual evoluciona. Segons el model creat pels dos científics, aquesta capa de núvols d'àcid desaparegué totalment fa dos-cents milions d'anys per efecte de l'activitat volcànica, que continua «modelant» el relleu venusià.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.