algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 11°
11°

Breus

• ARQUEOLOGIA

Tombes romanes en el centre de Barcelona Les obres de construcció d'un bloc de pisos del carrer de Reina Amàlia, en el barri del Raval de Barcelona, han permès descobrir un antic cementeri romà amb set tombes que daten d'entre els segles IV i VI. Les obres estan molt a prop de l'antic monestir de Sant Pau del Camp, un assentament on ja es trobaren anteriorment devers 50 tombes romanes. Les set tombes contenien vuit individus tancats sota una coberta de ceràmica. EP.

• PATRIMONI

Arxiu de la Marina de l'Havana L'Estat, a través de l'exercici del dret de fadiga, ha adquirit per sis milions de pessetes a la Sala de Subhastes de Barcelona l'Arxiu del Ministeri de Marina de L'Havana i correspondència amb el Ministeri de la Metròpoli L'Havana-Madrid 1760-1880, segons van informar fonts solvents. A les mateixes fonts es va indicar que aquest important arxiu molt probablement passarà a formar part de l'Arxiu Històric Nacional. EP.

• PINTURA

Antonio Saura, medalla d'or El pintor aragonès Antonio Saura rebrà divendres a títol pòstum, la medalla d'or del Cercle de Belles Arts, que recollirà la família de l'artista de mans del president de la institució, Juan Miguel Hernández León. Saura, que morí l'any passat, desenvolupà una obra fonamentalment informalista, tot i que la seva formació surrealista es queda amb el negatiu i monstruós, el natural i el violent, l'instintiu, elements tots ells dels quals manté el gest pictòric i la composició. EP.

Exposició de les dones d'avantguarda Mostrar el paper que desenvoluparen les dones en la història de l'avantguarda espanyola és l'objectiu de l'exposició que a partir d'avui es pot veure a la fundació Mapfre Vida de Madrid sota el títol Fora d'Ordre, dones d'avantguarda. Maruja Mallo, María Blancard, Àngeles Santos, Norah Borges, Olga Sacharoff i Remedios Varo són les dones rescatades pel comissari de l'exposició Fernando Huici per mostrar «com, tot i viure en el context de les avantguardes, el seu treball sempre quedà discriminat davant el dels seus col·legues masculins». «Tan de bo aquesta exposició exclusivament de dones de principi del segle XX sigui la darrera, ja que això significaria la normalitat i igualtat amb la resta dels seus companys de generació. Això no tindria sentit amb les pintores d'avui, per exemple», assenyalà Huici durant la presentació de la mostra. EFE.

• OBITUARI

Mor la novel·lista irlandesa Iris Murdoch La novel·lista irlandesa Iris Murdoch morí dilluns als 79 anys en un establiment mèdic d'Oxford, prop de Londres, on fou internada fa tres setmanes. Murdoch, autora d'unes 30 novel·les, patia des de fa cinc anys la malaltia d'Alzheimer. A banda de novel·lista de grans èxits, estava doctorada en filosofia, disciplina que es respirava en les seves obres com La campana, El mensaje al Planeta, Los soldados y las monjas o El aprendiz del bién. El 1978 guanyà el premi Booder per El mar, el mar. El 1945 publicà un assaig sobre el filòsof francès Jean-Paul Sartre i la seva darrera obra també versava sobre la filosofia: Existentialists and Mystics (1997). Escriptora fecunda, Dame Iris Murdoch (fou ennoblida el 1987) escrigué a més obres de teatre i poesia. «Apareix entre els quatre o cinc majors escriptors de la segona meitat de segle, editats a la Gran Bretanya, juntament amb William Golding i Anthony Burguess», comentà l'escriptor Malcolm Bradbury sobre l'escriptora. AFP.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.