algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
11°

Sa Saboneria de Bunyola

Quatre generacions de sabons extrets de productes naturals

«La soca sempre ha estat la mateixa», afirma sense amagar la satisfacció Nicolau Colom Martí. És l'amo de Sa Saboneria de Bunyola, un negoci gairebé centenari que ja va per la quarta generació. I potser no serà la darrera. Ara ja hi fa feina el seu fill, Nicolau-Albert, i el seu menut, Marc Nicolau, es mou per la fàbrica com peix per l'aigua.

Els sabons «El nido», que així nomen els fets a Sa Saboneria, començaren la seva història el 1909, a Andratx. La fundaren quatre Coloms, d'aquí potser el nom triat per a l'empresa. Després, un dels fundadors, el pare de l'actual propietari, s'independitzà i muntà la seva empresa a Bunyola. Primer a ca na Cul de Foc, després al carrer Vinyetes. Allà hi són des de fa més de seixanta anys. Amants del seu passat, de quan la fàbrica donava feina a una desena de persones, de quan exportaven a Cuba i omplien el bàndol nacional de les seves aromes, els Colom guarden tot el relacionat amb la història d'«El Nido». Des de factures del 18 de juliol del 1936 a una maleta de fusta plena de mostres dels diferents productes.

Per adaptar-se als nous temps, per intentar fer front a la competència de les grans multinacionals, els Colom han recuperat les velles fórmules, el sabó més autèntic i ecològic. «No comprenc que l'Administració es deixi perdre una tradició, un aprofitament de producte autòcnon com l'oli d'oliva i accepti aquests detergents derivats del petroli», lamenta Nicolau Colom. «La majoria d'aquests productes són tant agressius per natura que han d'afegir altres components per intentar neutralitzar-los», explica Colom. El seu fill assenteix i es mostra, malgrat tot, confiat en el futur: «El present econòmic no és que sigui excessivament brillant. Fa 40 anys només hi havia sabons forts, fluixos i de tocador, no hi havia tanta cosa com ara, no ho pots fer tot, però...».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.