algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 21°
28°

Invocam sant Antoni

«Sant Antoni és un bon sant i qui té un dobler l'hi dóna perquè li guard s'animal tant si és de pèl com de ploma». És patró dels animals, protector del bestiar, de la pagesia mallorquina, advocat dels forners, dels confiters i traginers, de manescals, de ferradors i de qüestions amoroses. Sant Antoni Abat, del porquet i dels ases que és encalçat pel dimoni, que volta pels foguerons. El dia 17 és la festivitat, però a la vigília s'encenen els foguerons, la gent s'hi concentra al voltant i tots els actes tenen el sabor de les tradicions. En algunes localitats és festa major. Segons el costumari, Sant Antoni Abat seria la cristianització d'antigues cerimònies i cultes primitius destinats a divinitats pastorals protectores del bestiar. També és un sant molt invocat per les fadrines i per lluitar contra les malaties.

La tradició de dur els animals a beneir és molt antiga, a Palma s'hi portaven els animals de tir de manera que desfilaven per davant de l'església des de la gran galera de viatge fins al carretó de l'hortolà. Era obligat guarnir les cavalleries amb el millor i els genets havien d'anar en mànigues de camisa.

Segons conta la llegenda, la gràcia protectora del sant sobre el bestiar fou descoberta per un ruc. Hi havia un ric cavaller que tenia un ase tan malalt que no s'aguantava dret. Va manar al servent que el portàs a casa de l'escorxa-ròsses i el tiràs a un riu. L'ase va sentir les paraules de l'home i es va espantar i se'n va anar cap a l'ermita de sant Antoni. El servent, quan es va assabentar que l'ase no hi era, va anar a cercar-lo, va seguir les passes de la bèstia i el va trobar agenollat davant la imatge de sant Antoni. Quan l'ase va veure que l'anaven a cercar va partir a córrer com mai no ho hauria pogut fer. Sant Antoni l'havia protegit i donat energia.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.