cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 20°
25°

Tomeu Martí: «El temps és el contingent de l'efímer de la felicitat»

El jove poeta acaba de publicar «Quaranta-nou dies amb Nausica»

87098
Tomeu Martí.
Quaranta-nou dies amb Nausica. Aquest és el títol del retrobament amb la creació poètica del jove escriptor Tomeu Martí Florit. Publicat per Lleonard Muntaner el volum recull un singular trajecte amorós escrit amb la immediatesa fugissera d'aquesta passió.

"Què és Quaranta-nou dies amb Nausica?
"És un llibre que va sorgir tot d'una, quasi instantàniament. Molts dels texts estan en forma d'aforisme i vaig dubtar entre si donar-los una forma unitària o no, però al final vaig optar per aquest sentit d'immediatesa i espontaneïtat. Aquest és el meu segon llibre publicat i és una espècie de divertiment i testimoni d'uns dies de glòria i felicitat.

"El temps és un dels elements més presents en aquest recull. Per què?
"El temps és el contingent de l'efímer de la felicitat. El temps ens marca tota la vida en el fi de mil·leni, per això la meva ve a ser una poesia accelerada, com l'amor que descriu. Aquests 49 dies inclouen el procés de seducció, consumació i adéu d'un amor. Una de les referències que s'hi pot veure és l'Odissea d'Homer, perquè aquesta obra és una microodisea on en lloc de viatjar per la mar física es viatja per una mar de sentiments.

"En el vostre llibre incloeu una explicació-justificació del poemari. No creis, doncs, que la poesia s'explica per si sola?
"Crec que sí, el que passa és que per ventura seria massa pretensiós publicar aquests versets sense una justificació prèvia, un avís per a navegants. He escrit aquest llibre com una espècie de diari íntim i en el moment de publicar-lo he d'explicar l'origen d'aquests versos.

"En primera instància aquests versos semblen una crònica del dia a dia, escrits amb un llenguatge molt actual, farcit de referències a productes com la Coca-Cola o a grups musicals de rap o punk...
"Sí. He cercat un llenguatge fresc i actual, com tu dius amb referències a grups de rap i punk. Aquestes referències hi són perquè són una de les meves influències culturals. Evidentment, tenc més referències de Negu Gorriak o Public Enemy, per posar dos exemples, que no d'Homer. Aquest és un llibre per dur a la butxaca, o a l'autobús i que es pot llegir mentre un fa una coa.

"La vostra imatge és multicèfala, semblau una hidra, perquè hi ha el Tomeu Martí activista cultural, el Tomeu Martí treballador, el Tomeu Martí nacionalista, el Tomeu Martí mobilitzador de joves... quan escriu el Tomeu Martí poeta?
"Això que dius, el fet que estic fent moltes de coses a la vegada, explica en moltes ocasions la brevetat dels meus poemes, que són fruit d'una vida ràpida. Jo escric als vespres, és el moment que dedic a la creació.

"I ara què?
"Ara un parell de presentacions per tal d'acabar de moure el llibre i continuar escrivint.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.