algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.71°
17°

Ensinistrador de moixos: una nova professió per a l'espectacle circense

104956
Les noves professions arriben al circ de sempre. | J.Torres.

Tot és relatiu. Sense anar més lluny, la creença que els moixos són els animals més interessats i que només actuen segons la seva voluntat es desdibuixa davant l'espectacle d'Eva, una ensinistradora de moixos que treballa al circ Ringland, que s'ha instal·lat a Palma.

«Els moixos tenen molt bona memòria. El secret per poder treballar amb ells és la confiança i el joc», afirma l'artista.
Eva adora aquests animals i canvià el seu espectacle d'acrobàcies damunt cavalls per l'ensinistrament de moixos. La intuïció li va dictar les passes que havia de seguir per aconseguir que els petits felins obeïssin les seves ordres. «Des de petits, jug amb ells com si fossin nins i s'han acostumat a la meva presència», comenta Eva, qui assegura que no tothom aconsegueix treballar amb els moixos.

Aquesta artista de circ considera que el més difícil de la seva feina és l'esforç de concentració que s'ha d'aplicar perquè els animals li facin cas, «ja que els moixos fan feina quan els ve de gust».

L'espectacle que ofereix al públic del Ringland està format per diversos «trucs». Com a resposta de les seves ordres, sempre dictades en rus «encara que entenen qualsevol idioma», els moixos s'aixequen sobre les potes de darrere, pugen per una perxa, boten d'una cadira a una altra, fan ziga-zaga entre les cames de la seva ensinistradora mentre que ella camina, passen per un anell, de vegades envoltat de foc o folrat amb un paper que el moix trenca. Eva té 18 moixos ensinistrats que va alternant als espectacles segons les «ganes» dels animals, que poden tenir un dia «mandrós». «Quan comences a ensenyar-los, quan són petits, tenen molta por, però jo els tranquilitz. Som com una mare per a ells», afirma l'ensinistradora, que assegura que el fet de mostrar-los menjar quan executen els exercicis no és imprescindible. D'entre tots els moixos que té, Eva distingeix aquells que tenen més capacitat per a l'espectacle i aquells que no són més que animals de companyia. Per exemple, els perses són només «de decoració», a causa de la seva gran passivitat. Tot i que a dins de la caravana d'Eva executen algunes acrobàcies, quan es troben a la pista «no hi ha manera de fer-los actuar».

En canvi, els moixos que no són de raça són els millors per fer feina, encara que els siamesos també es defensen prou bé. Els moixos negres «són diferents a tots». Quan acaben un dels seus números, tornen passejant a la caravana i no entren de nou a la pista fins que han d'actuar un altre cop, mentre que tots els altres queden asseguts a la taula on Eva els aplega durant l'espectacle.

«És molt difícil fer que un moix s'assegui quan tu vols. No és un ca», remarca l'ensinistradora.
Tigres, lleons, foques, i ara, moixos. El públic del circ compta ara amb una nova especialitat per sorprendre's.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.