algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 13.38°
15°

Els nord-irlandesos Hume i Trimble comparteixen el Nobel de la Pau

El premi significa el reconeixement a un procés de pau que continua endavant

104984
John Hume i la seva esposa, feliços. | REUTERS

El premi Nobel de la Pau va anunciar ahir a Oslo que el guardó que comparteixen el republicà John Hume i l'unionista David Trimble, significa el reconeixement a un procés que, malgrat les dificultats, segueix endavant. Ara, una vegada que s'han conegut els premiats, comencen les preguntes sobre la conveniència o no d'haver inclòs el líder del Sinn Fein, Gerry Adams, com el tercer mereixedor d'aquest guardó. Amb Gerry Adams fora del Nobel molts d'analistes es qüestionen si des d'Oslo s'ha volgut llançar un missatge al Sinn Fein en el sentit que no s'ha fet mereixedor del guardó, ja que ha d'impulsar una part fonamental dels acords que encara no ha començat. El missatge sembla ser el següent: que l'IRA comenci la devolució de les armes.

La decisió de premiar Hume i Trimble ha estat sense dubte la més fàcil: un catòlic i un protestant, una socialdemòcrata i un unionista, que representen la gran majoria dels habitants d'Irlanda del Nord. Alguns haguessin volgut veure Adams rebent el premi pel seu canvi espectacular, per l'alto el foc de l'IRA, per la seva contribució als acords de Stormont i per la seva condemna a la violència republicana, sobretot després de l'atemptat d'Omagh. D'altres s'haguessin posat les mans al cap per considerar-ho un terrorista. I és que durant aquest llarg procés totes les parts implicades han afluixat la corda. John Hume és vist per l'opinió pública com un clar mereixedor del Nobel. Aquesta és la tercera nominació per al líder dels socialdemòcrates (SDLP) pel seu inici del procés de Pau i la seva tenacitat perquè seguís endavant.

El seu objectiu és una Irlanda unida però amb consens. Per això tracta d'apropar el Sinn Fein a postulats més moderats i els va convèncer perquè l'IRA abandonàs la violència. Les seves converses amb Gerry Adams han provocat més d'una vegada la fúria a les files unionistes on ha estat vist com l'advocat del diable.

De la seva banda, el ministre principal de l'Assemblea per a Irlanda del Nord, David Trimble, que pertany a la conservadora ordre d'Orange, ha hagut de fer el cor fort i asseure's a parlar amb Gerry Adams a qui en algunes ocasions havia acusat directament de terrorista.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.