nubes dispersas
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.51°
11°

El forat a la capa d'ozó de l'Antàrtida, el més gran

L'actual forat a la capa d'ozó sobre l'Antàrtida és el més gran observat fins ara i es formà abans del previst, segons informà un portaveu de l'organisme governamental Antarctica New Zealand (ANZ).

L'ANZ indicà que les informacions preliminars subministrades per la NASA mostra que el forat és de més de 27 milions de quilòmetres quadrats i prop d'un 5% major que el rècord anterior, que data del 1996.

Igual que el 96, el forat d'enguany es produí abans del que es preveia, a final d'agost. No obstant això, l'ANZ afirma que enguany el forat a la capa d'ozó romangué estable durant més temps i actualment és entre un 20 i un 25% major del que era el del 1996 en aquesta data.

L'Institut Nacional Neozelandès d'Investigació sobre l'Aigua i l'Atmosfera mesura els nivells d'ozó a l'atmosfera sobre la base Scott, a l'Antàrtida. Normalment fa 300 unitats Dobson (UD), però el baix rècord sobre la base Scott va tenir lloc el 1995, quan registrà 129 UD. ANZ assenyala que la mesura del 22 de setembre va ser de 190 UD i que augmentà el cap de setmana passat, però que baixava novament, suggerint que «aquell rècord podria ser trencat enguany».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.