cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
24°

L'Auditòrium obre les portes a Verdi

La XIII Temporada d'òpera, que s'inicia avui, constarà de quatre obres del compositor italià a càrrec de la companyia del teatre nacional de Plovdiv

104830
La temporada d'òpera serà a càrrec de la companyia del teatre nacional de Plovdiv. | J. MOREY.

La XIII Temporada d'òpera de l'Auditòrium de Palma té aquest any un protagonista de luxe: Giuseppe Verdi.Aida, Don Carlo, La Traviata i Ernani "del dia 30 de setembre al 3 d'octubre respectivament, a les 21 hores" seran les quatre òperes que enguany es porten a Palma de la mà de figures de primera línia com són els solistes, cors i orquestra del gran teatre nacional de Plovdiv "Bulgària" sota la direcció de Borislav Ivanov. La companyia va ser fundada l'any 1953 i gaudeix d'un gran prestigi a nivell internacional. Han estat convidats per representar les seves produccions per tot el continent: Berlín, Sant Petersburg, París i Sevilla, entre d'altres, i aquest serà el tercer cop que actuen a Mallorca. Està integrada per 190 persones. Anualment la companyia d'òpera de Plovdiv organitza el Festival Verdi, que concentra l'atenció de tots els amants de l'òpera de tot Europa.

El director de l'Auditòrium, Rafel Ferragut, va mostrar el seu agraïment i va justificar la contractació de la companyia per tercera vegada, entre d'altres, amb el fet que «a Bulgària hi ha una gran afició a la música, biològicament tenen una condició natural per al cant. Són una gent disciplinada i una companyia excel·lent. L'òpera és l'espectacle més gran que es pot representar a un teatre».

El fet d'haver triat obres de Verdi per al programa d'enguany radica principalment en què «s'han fet milers d'òperes, però des de sempre la italiana ha triomfat entre el públic i dels autors, Verdi és un dels més coneguts i el que té més èxit. Però és curiós el cas de Don Carlo i d'Ernani, que són dues de les obres que menys interès han despertat entre els mallorquins, quan hauria de ser el contrari, perquè les òperes estan ambientades a Espanya durant l'època del regnat de Felip II "en el cas de Don Carlo" i pel que fa a Ernani parla del fill d'un rei d'Aragó».

El director Borislav Ivanov va manifestar la seva satisfacció per tornar a actuar a Mallorca. Ivanov té una llarga carrera al seu darrere. Va realitzar els seus estudis en el Conservatori Superior de Música de Sofia. El 1963 es va especialitzar en òpera còmica i el 1964 va treballar amb la filharmònica de Berlín amb Von Karajan. L'any 1958 va ser nomenat director d'Orquestra de l'Òpera de Varna, i a l'any 1971 va passar a dirigir l'Orquestra de Plovdiv.

Ferragut va parlar de la manca de subvencions a l'Auditòrium i la manca d'una companyia estable. «S'ha de canviar la mentalitat del públic ja que contínuament canvien les companyies que actuen i això és simplement per la manca d'organitzacions estables. A Mallorca no n'hi ha cap ni una. Contràriament podríem oferir molt més sovint actuacions d'òpera, un gènere que, a Mallorca, desgraciadament, és poc conegut. També s'ha d'esmentar la manca de suport a l'Auditòrium».

Amb una escenografia impressionant i uns decorats molt ben cuidats, sempre conservant l'estil clàssic, i gairabé 225 persones implicades, es podrà gaudir d'una programa exquisit.

Amor, honor i passió

Les quatre òperes de Verdi parlen de situacions diferents. Ernani va suposar un gir molt important respecte dels seus primers treballs. Els conflictes que envolten l'amor i l'honor es manifesten de manera extravagant. La Traviata és la seva òpera més popular, la més coneguda del teatre líric italià. Un repte apassionat va ser el que li va oferir Don Carlo, un triangle amorós entre pare, fill i madastra. La concepció dramàtica de Verdi assoleix la seva perfecció amb Aida.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.