algo de nubes
  • Màx: 16.87°
  • Mín: 7.61°
16°

Aigües termals, un remei tradicional per a la salut

L'illa de Mallorca compta amb un únic balneari, on es poden tractar malalties molt diverses

La tranquil·litat, l'aire lliure, gaudir de la naturalesa i dels avantatges benèfics de les aigües termals són els principals atractius del balneari de Sant Joan de la Font Santa, l'únic que existeix a la nostra Illa i que es troba en el terme municipal de Campos.

Fa 153 anys que aquesta finca va ser construïda i inaugurada com a estació termal. Conserva tot el seu caràcter mallorquí, amb la decoració típica de l'època en què va néixer.

Una bassa d'aigües sòdiques hipermineralitzades és l'origen del balneari. Els historiadors teoritzen sobre la possibilitat que els romans, grans usuaris de les termes, ja les feien servir per als seus banys. Si més no, des del segle XIII ja es pot fer un seguiment de notícies sobre l'ús d'aquestes aigües.

Als voltants del 1840, la bassa es transformà en un pou. El dia primer de maig del 1845, la Diputació inaugurà el balneari. El marquès del Palmer havia obsequiat la institució amb aquests terrenys amb la condició que es construís l'establiment per aprofitar les aigües termals.

El 1910 el subhastaren i set anys més tard, quan el nou propietari morí, la viuda va vendre l'estació a Cosme Maria Oliver, la família del qual el regenta en l'actualitat.

Francisco Morell és el director del balneari des de l'any 71. Assegura que «tothom se'n va millor del que ve d'aquestes instal·lacions».

Consulta mèdica  

L'establiment compta amb una consulta de metge, un professional especialitzat en aquest tipus de teràpies que analitza els casos de les persones que hi acudeixen. Reumatismes, artritis, artrosis, ciàtica, lumbàlgia, malalties de la pell o trastorns del sistema nerviós es poden tractar amb aquestes aigües curatives. Els massatges són un complement per a la teràpia.

La galeria de banys està formada per devuit banyeres que s'omplen amb aigua a 38 graus i que són ocupades individualment pels pacients per un temps que determina el metge i que mai no pot ser superior als vint minuts, «ja que les aigües són corrosives», segons explica el director del centre.

El tractament també es pot aplicar a través d'un sistema de raigs propulsats a una atmosfera i mitja per afavorir la circulació de la sang.

Deu sessions  

Perquè la teràpia doni resultat és necessari aplicar-ne un mínim de deu sessions. L'acció de les aigües termals permet també als pacients reduir la quantitat de medicaments que normalment prenen.

«Antigament, la gent acudia als balnearis per prescripció mèdica. Amb la creació de la Seguretat Social, que no va incloure aquests establiments, varen patir una davallada, perquè es va optar preferentment per la medicació. No obstant això, en els darrers anys torna a reviscolar aquesta tradició, a causa de les influències estrangeres», comenta Morell.

Els residents alemanys a l'Illa representen un gran nucli de clientela per a aquest balneari ja que, segons destaca el director, provenen d'un país on les aigües termals són molt utilitzades. Els grups de l'Imserso són uns altres dels pacients que els mesos d'activitat de l'establiment, del maig a l'octubre, fan ús de les instal·lacions.

A banda de centre terapèutic, el balneari actua també com un hotel normal, amb un servei d'habitacions i d'àpats corrent. «El que aporta de més és la tranquil·litat i el relax de què es pot gaudir aquí, i els descansos que fan els pacients després de les sessions de bany», afegeix Morell.

Les aigües termals procedents d'aquest pou al terme de Campos tenen un origen marí i es filtren a milers de metres de profunditat, segons els estudis tècnics. És en aquest recorregut que fan sota terra on incorcoporen la composició particular.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.