• Exposicions
Fundació Miró
Atès el gran èxit de crítica i públic que ha obtingut fins ara l'exposició Miró-Artigas. Ceràmiques, la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca ha decidit ajornar-ne la clausura fins dia 4 d'octubre. Es tracta d'una mostra que reuneix més de 50 ceràmiques realitzades per Joan Miró, Josep Llorens Artigas i Joan Gardy Artigas, peces úniques i excepcionals, la primera d'aquestes característiques que es fa a Mallorca. Comissariada per Gardy Artigas, les obres seleccionades poden ser agrupades en les categories de plats, vasos, plaques, figures, escultures i altres objectes. Provenen d'importants col·leccions privades i de diversos museus, entre els quals el Museu de Ceràmica de Barcelona, la Fundació Josep Llorens Artigas, la Fundació Marguerite et Aimé Maeght, la Fundació Joan Miró de Barcelona i la mateixa Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca. D'altra banda, la Fundació informa que des del 16 de setembre passat ha entrat en vigor l'horari d'hivern, que, de dilluns a dissabte és de 10 a 18 hores; i els diumenges i festius, de 10 a 15 hores. DdB.
Centenari de Velázquez
Diverses exposicions commemoraran l'any que ve el IV centenari del naixement de Velázquez, entre les quals una sobre la seva etapa sevillana i una altra sobre la seva influència en el segle XIX. La primera tindrà lloc a Sevilla i l'altra al museu del Prado. EFE.
• Llibres
«El contorn del poema»
Ha arribat a la redacció de Diari de Balears el llibre El contorn del poema, de Pere Ballart, professor de Teoria de la Literatura a la Universitat Autònoma de Barcelona. El contorn del poema és un assaig adreçat molt especialment a aquella mena de lectors que solen defugir de la poesia lírica pensant que és poc menys que una fortalesa inexpugnable, un vedat en què només poden penetrar uns quants escollits amb el do d'uns coneixements i una sensibilitat prohibitius. Ocupant-se d'aclarir els procediments i convencions, sovint carregats d'història, de què el poeta es val per fer objectiva l'expressió del seu jo, aquest llibre de Pere Ballart convida a fer un tomb pels voltants del poema i descobrir que són moltes les entrades que donen accés al seu espai simbòlic peculiar. El llibre inclou alguns capítols en anglès per als qui no saben llegir en la nostra en la nostra llengua. DdB.
Mallorca, vista per una anglosaxona
J.J. de Olañeta acaba de publicar Es mallorquins són bons al·lots, de Vida Gabriela, que va arribar a Mallorca el 1953 procedent de Nova York. Hi va quedar i hi va aprendre la llengua. Aquest llibre, que al seu moment va tenir una circulació molt restringida, és un testimoni de la vida mallorquina de fa quaranta anys. Reflecteix els costums i maneres d'un poble mallorquí arquetípic i també algunes de les reaccions dels estrangers que s'hi encaraven. DdB.
• Guardons
Manesi, Premi Nacional de Gravat
L'artista argentí Óscar Manesi ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Gravat, juntament amb Eduardo Chillida. En concret, Manesi, un dels 215 creadors que optaven al concurs, ha estat premiat per l'obra Paisatge de guerra a Àfrica, realitzada amb les tècniques de fotogravat, aiguafort i manera negra. El jurat que ha concedit el Premi Nacional de Gravat a Manesi i a Chillida estava integrat per Miguel Àngel Rodríguez-Acosta, Francisco Calvo Serraller, Luis Gordillo, José Guirao i Àlvaro Martínez-Novillo. EFE.