cielo claro
  • Màx: 22.59°
  • Mín: 13.08°
22°

La tardor arriba amb pluges de meteors

El canvi d'estació es produirà dimecres i el canvi d'horari dia 25 d'octubre

La tardor, que entrarà oficialment dimecres a les set i trenta-set minuts del matí estarà marcat per una especialment intensa pluja de meteors anomenada Leònides, que es produeix cada trenta-tres anys, i el canvi d'horari, fixat per al darrer diumenge d'octubre.

Aquesta estació, que s'inicia al mateix temps en tot l'hemisferi nord, durarà vuitanta-nou dies i vint hores, segons dades de l'Observatori Astronòmic Nacional.

Pluges de meteors  

Es podran observar diverses pluges de meteors, vulgarment conegudes com pluges d'estrelles, entre aquestes les conegudes com les Gemínides, el maxim ritme de les quals es donarà de cap al tretze de desembre, i les Leònides, que enguany serà especialment intensa, cosa que passa cada trenta-tres anys. La seva major intensitat es donarà el desset de novembre, coincidint amb la lluna nova.

Pel que fa als planetes com a estels vespertins tindrem Júpiter, que es trobarà amb la constel·lació d'Aquari i anirà disminuint de brillantor fins al màxim al qual es va arribar a mitjans de setembre, i Saturn, que serà visible a partir de mitjans d'octubre.

Així mateix, com a estels matutins apareixerà Mart, la brillantor del qual anirà augmentant per arribar al seu màxim el maig de 1999, i Saturn, fins a final d'octubre.

També, segons Pere Planesas, de l'Observatori Astronòmic Nacional, amb grans prismàtics o un petit telescopi al llarg de la tardor es podrà observar bé el relleu lunar.

Així mateix, el canvi d'horari es produirà dins de l'estació de tardor, ja que el vint-i-cinc d'octubre es recuperarà l'horari d'hivern i a les tres de la matinada els rellotges de tots els països d'Europa, menys Islàndia i Azerbayán, s'hauran d'endarrerir a les dues.

Segons indica Planesas, l'inici de la tardor es produeix el dia en què la duració del dia i la nit són iguals, per la qual cosa aquesta data es denomina equinocci de tardor, fet que es pot produir entre els dies vint-i-u al vint-i-quatre de setembre.

Quan acabi el segle XX podrem dir que l'inici més primerenc de la tardor s'haurà produït en el decurs de l'any 2000, ja que aquesta estació començarà el dia vint-i-dos a les set i vint-i-vuit minuts de l'horabaixa en hora peninsular, mentre que el més tardà s'haurà donat el 1903. La d'enguany començarà a una hora bastant intermèdia.

Des del punt de vista meteorològic, la Tardor començarà amb temperatures sense canvis o amb lleugers descensos, encara que amb ruixats moderats ocasionalment tempestuosos a les Balears i meitat est peninsular, més freqüents en àrees mediterrànies, segons les prediccions amb què està treballant l'Institut Nacional de Meteorologia per a dimecres.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.