algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

Els «pirates de TBO» desembarquen a l'Auditòrium

Dagoll Dagom comença avui a Palma, i fins dia 27, les representacions del seu darrer muntatge

92210
Els protagonistes d'«Els pirates» amb Joan Lluís Bozzo. | J. Rosselló.

Tenen molt bon record de Mallorca. Palma és la segona ciutat en importància, pel que fa als seus espectacles, després de Barcelona. Són Dagoll Dagom i a partir d'avui, i fins diumenge 27, presenten el seu darrer espectacle a l'Auditòrium de Palma: Els Pirates. «És un espectacle amb efectes euforiatitzants», apuntà el director, Joan Lluís Bozzo, i afegeix tot seguit: «El text no és massa pretenciós, la música és molt lleugera, però de cantar difícil. És un espectacle frívol però amb construccions molt complicades i aconseguir aquesta lleugeresa implica moltes hores d'ofici».
Els Pirates és una adaptació del clàssic de Gilbert i Sullivan («els Molière del teatre musical») The pirates of Penzance. Dagoll Dagom ha passat l'acció original, «en una població turística anglesa de fa un segle», a la Costa Brava d'abans del boom turístic. «Li hem volgut donar l'estètica del TBO», explicà Bozzo, que rebutja qualsevol comparació amb Mar i cel: «Aquests són pirates de pega i allò era pirateria autèntica i documentada. No tenen res a veure. Només que el capità pirata de les dues obres el fa el mateix actor».
No és la primera vegada que la companyia decideix adaptar una obra de Gilbert i Sullivan. Anteriorment ho feren amb el Mikado. «Crec que devem ser l'única companyia que ho ha fet, i dues vegades. La traducció, en les dues ocasions a càrrec de Xavier Bru de Sala, és molt complicada perquè els autors fan constants jocs de malabars amb les paraules. Els països de parla anglesa ho consideren intraduïble», explicà Bozzo.
Opereta còmica. Humor blanc. Ironia. Tendresa. Els Pirates ofereix una mica de tot això. Malfactors que no volen fer mal a orfes ni a dèbils. Guàrdies civils porucs. Donzelles innocents superades per la picardia. Absurditat. Paisatge naïf. I tot amb Miquel Fernández, Rosa Galindo, Rosa Serra, Carlos Gramaje, Manel Barceló i Òscar Mas en els papers principals. Tots formats en el teatre amateur. «Les coses han canviat molt en el camp del musical que, sense cap petulància, vàrem obrir nosaltres. Ara el problema no és poder trobar algú per fer aquest tipus d'obres, sinó triar entre l'oferta tan variada», explicà el director.
«L'any que ve» per al 99 Bozzo no amagà les ganes de començar a treballar en el nou espectacle de la companyia. «La nostra clara voluntat és el musical de creació pròpia. A més, pensam que s'acudeix de forma una mica abusiva a les reposicions de clàssics», explica.
De moment, la companyia treballa en el guió de l'obra. Hi fa feina el creador teatral valencià Carles Alberola (Mandíbula afilada). «De moment el muntatge es diu L'any que ve i va sobre tot allò que sempre es deixa per a l'any que ve, com ara deixar de fumar, canviar de vida... Serà una obra molt actual», diu Bozzo, que informa que Joan Vives treballa en la música.
Potser l'Auditòrium serà l'escenari de l'estrena del nou muntatge. «Aquí ja vam fer l'estrena del Mikado i fou meravellós», recorda el responsable de la companyia. Sigui com sigui, però, serà, com tantes altres coses, l'any que ve.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.