cielo claro
  • Màx: 17.04°
  • Mín: 10.98°
11°

L'art d'Eivissa als anys seixanta: la reconstrucció de la torre de Babel

El Museu d'Art Contemporani de l'Illa acull des del 13 d'agost la mostra

315
Dibuix del 1965 de l'artista Esteban Sanz.

L'Eivissa més mítica torna a la vida a través de l'exposició Eivissa, anys 60: el naixement de Babel, una mostra que va ser inaugurada el passat dia 13 d'agost al Museu d'Art Contemporani de l'Illa.

Durant la dècada dels seixanta, la Pitiüsa més gran va viure una sorprenent explosió d'art i de vida que ha deixat com a llegat la nombrosa quantitat d'obres que el comissari de l'exposició, Mariano Planells, ha triat per a l'ocasió.

Artistes de totes les nacionalitats i àmbits arribaren a Eivissa contagiats per l'esperit de llibertat i tranquil·litat que s'hi respirava. Envoltats per la màgia de la Mediterrània, amb els seus paisatges de tons blancs i blaus, desenvoluparen la seva creativitat efervescent. Pancho Cossío, Elmyr de Hory i Manolo Mompó abandonaren Londres, Amsterdam i Madrid per submergir-se al món artístic de l'Illa i en les nits emborratxades d'absenta.

Paral·leles al moviment hippie, es començaren a obrir les primeres galeries. A les sales d'art d'El Corsario exposaren alguns dels artistes més importants del segle XX, com Picasso, Joan Miró o Max Ernst.

La galeria de Mati Tarrés, Vedrà, cobrí el buit estratègic de posar el calendari eivissenc al dia i introduí obres de l'avantguarda.

A Sant Antoni, la petita sala Buda de l'Hongarès Miska von Koxzisky, esdevengué un dels centres més actius.

La galeria d'Ivan Spence, en els catorze anys de la seva història (1961-1975), exposà l'obra de 142 artistes diferents de l'illa, a través de 217 exposicions.

Mariano Planells afirma en la introducció al catàleg de l'exposició que «si Eivissa ha estat Babel alguna vegada, ho va ser llavors», en al·lusió a l'onada d'artistes, estrangers i locals, que s'hi aplegaren i que, a més de parlar en almenys cinc idiomes, tenien un mateix denominador comú: l'alcohol i les ganes de viure».

En total, Eivissa, anys 60: el naixement de Babel reuneix una cinquantena d'artistes que visqueren a fons aquell temps. Hans Hinteriter, William Morehouse, Frank El Punto, Erwin Broner, Esteban Sanz, Joan Tur «Josepet», Erwin Bechtold o Will Faber, entre molts altres, són els encarregats de representar la realitat de l'Eivissa artística d'aquells anys.

A causa de la complexitat del projecte, l'organització de l'exposició es va veure alterada per unes errades al catàleg editat que ràpidament es va arreglar adjuntant una fe d'errades a les noves edicions.

Eivissa, anys 60: el naixement de Babel habitarà les sales inferiors del Museu d'Art Contemporani d'Eivissa fins al proper mes de novembre. L'esperit dels anys mítics continua viu a través de les manifestacions d'art.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.