algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
19°

Anglaterra honora avui Diana de
Gal·les en l'aniversari de la seva mort

La premsa es mostrà ahir dividida per les conseqüències del sinistre

Un any després de la gran onada d'emoció que causà la mort de la princesa Diana a París, el 31 d'agost de l'any passat, els britànics començaren a commemorar ahir diumenge aquest esdeveniment amb gran sobrietat.

La família reial i el govern procuren transformar aquest primer aniversari en un «assumpte privat», la qual cosa contrasta amb els funerals nacionals organitzats en honor de Diana el setembre del 1997.

La reina i el seu marit, així com el príncep Carles i els dos fills d'aquest darrer i Diana, William i Harry, passaren el cap de setmana tancats al castell escocès de Balmoral, al nord de Gran Bretanya, on fa dotze mesos els Windsor s'assabentaren en el decurs de la nit que la princesa havia mort.

El primer ministre britànic Tony Blair i la seva esposa Cherie també són al castell i ahir i avui anaren amb la família reial a dues cerimònies religioses a la capella de Carthie.

Mentrestant, centenars d'admiradors de la princesa començaren a reunir-se ahir, enmig dels turistes, davant de l'antiga residènciade la princesa de Gal·les a Londres, el palau de Kensington.

D'altra banda, el castell de la família Spencer a Althorp, al nord de Londres, on descansen les despulles mortals de Diana, tancà ahir horabaixa.

Avui, els ciutadans britàntics han trobat totes les banderes onejant a mitja asta en una de les albades més tristes viscudes a la Gran Bretanya.

La premsa

Per la seva part, la premsa anglesa estava dividada ahir respecte del primer aniversari de la mort de Diana, les conseqüències de la seva desaparició i la forma en què l'esdeveniment ha de ser recordat.

«Rèquiem o revisió?» s'interroga Mail on Sunday, que estima que «l'any passat, en set dies, canvià l'humor de Gran Bretanya possiblement per a sempre». «El paper de la monarquia i l'avenir de la família reial varen ser qüestionats com mai en el que duim de segle, fins i tot per la crisi provocada per l'abdicació d'Eduard VIII», subratlla el dominical.

«Ningú no espera ara el desencadenament d'emoció que vàrem veure fa un any, i la família reial estarà alleujada» estima per la seva banda The observer, pel qual el principal efecte de la mort de Diana és haver augmentat la popularitat de la família reial, «sobretot perquè la princesa ja no és present per acaparar l'atenció com una estrella».

Sunday Times preveu per a enguany una «atmosfera més contemplativa», però estima que la mort de la princesa va ser el fet més important de la història de la monarquia després de l'abdicació d'Eduard VIII el 1936, i revela que l'any 1998 va ser bo per a la popularitat de la família reial, encara que assenyala que no hi va haver cap canvi de fons a la pròpia institució.

El to de diversos diaris contrasta malgrat tot amb la tendència general a la moderació "i també al cinisme" de la premsa britànica.

Sunday Mirror ret homenatge a la «princesa del poble», mentre que The Express on Sundayi The Sunday People saluden «la rosa d'Anglaterra». «L'homenatge serà més modest, però el sentiment és el mateix», va dir Sunday People.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.