nubes dispersas
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.44°
13°

Breus

• Llibres

Millas
El columnista i escriptor Juan José Millás inaugura una nova forma d'enfrontar-se a la novel·la a la seva darrera obra, El orden alfabético, una reflexió sobre la irrealitat que, a la seva opinió, «forma part de la realitat» i «és el més important de la biografia de cadascú». En aquesta novel·la, que Alfaguara publicarà a principi de setembre, Millás s'endinsa al territori del fantàstic «d'una manera més explícita», encara que la ruptura que pugui suposar aquest llibre s'ha d'entendre «de forma matisada», ja que «darrere hi ha la mateixa mà, el mateix cap i les mateixes obsessions». El orden alfabético és la història d'una persona que queda «atrapada en un assumpte irreal de la seva infantesa», del qual mai no aconsegueix alliberar-se. EFE.

Història
L'editorial Columna ens ha fet arribar el llibre La postguerra del francès i la revolta reialista de 1822 de Joan R. Vinaixa Miró. Segons es pot llegir a la contraportada del volum, «al primer quart del segle XIX Tortosa i els pobles del seu corregiment es varen veure immersos en diversos moviments insurreccionals que varen ser el detonant d'alguns dels aixecaments armats a Catalunya. L'autor analitza el període del 1814 al 1823, amb especial atenció a la revolta del 1822 a l'actual Ribera d'Ebre i dins del context general de l'Ebre. Aquest estudi permet d'entendre algunes actituds i comportaments que posteriorment adquirien una gran importància». DdB.


Per a nens i joves
L'editorial Cruïlla acaba de treure al mercat diversos títols de literatura infantil i juvenil. Per a nens a partir de set anys han editat La Xola i els senglars de Bernardo Atxaga, Frederica la pèl-roja de Christine Nöstlinger i La vareta boja de Núria Pradas. Per a nens a partir de nou anys, Qui ha segrestat el Faraó? de Thomas Brezina, El misteri de la gàbia buida de Thomas Brezina i El laberint dels tres enigmes de Jordi Fusté. Per a al·lots de més de dotze anys s'ha publicat Els dimarts del senyor F de Mercè Canela, Panxacontents de Morris Gleitzman i Atrapat en el futur de Raymond Milési. A la col·lecció juvenil han estat editats L'altra cara del mirall de Montserrat Galícia i El Quart Vent de Josep Frederic Pérez. DdB.


Filosofia
Edicions 62 acaba de treure al carrer una nova edició de Regles per a la direcció de l'enginy de René Descartes. El jove Descartes a la recerca del saber universal, amic dels somnis simbòlics i de les al·legories poètiques, havia escrit pels voltants del 1619: «Pot semblar admirable trobar més sentències serioses en els escrits dels poetes que en els dels filòsofs. La raó és que els poetes escriuen per l'entusiasme i la força de la imaginació: hi ha en nosaltres unes llavors de ciència que són conduïdes per la raó pels filòsofs, mentre que són arrencades per la imaginació dels poetes i així, com en el sílex, brillen més». L'herència dels lul·lians, ramistes i cabalistes, reactualitzada pel platonisme de Ficiono, constituiran un dels eixos vertebradors de les Regles. DdB.


Sociolingüística
Edicions 62 ha tret al mercat el llibre Velles i noves qüestions sociolingüístiques de Francesc Vallverdú. El llibre ofereix un ample ventall de temes d'actualitat en relació amb el vessant social de la llengua i conté, també, un panorama dels estudis socilingüístics dins l'àmbit català i un apèndix amb notes complementàries. DdB.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.