cielo claro
  • Màx: 21.13°
  • Mín: 13.08°
21°

Breus

• Arqueologia
Pintures rupestres

La consellera de Cultura del Govern andalús, Carmen Calvo, assenyalà ahir que la troballa dels gravats paleolítics de la Cueva de los Murciélagos de Zuheros és «transcendental per conèixer amb bastant amplitud i coherència totes les èpoques i tots els trams prehistòrics d'Andalusia. Calvo, que visità ahir matí la cova, va dir als periodistes que, segons els experts, amb aquests gravats «s'ocupa la llacuna» exitent en èpoques en les quals «no s'havia trobat res» i destacà la singularitat del fet de ser gravats i no pintures. EFE.


• Art
Fundació Saura

La ministra d'Educació i Cultura, Esperanza Aguirre, es va oferir ahir per a mediar en el conflicte que enfronta la Fundació Saura i els hereus del pintor, ja que, segons va dir, l'obra d'Antonio Saura «és patrimoni de tots». Aguirre, que visità l'inici de les obres de tres centres educatius a la província de Toledo, assegurà que el Ministeri d'Educació i Cultura «posarà tot el seu esforç a aconseguir l'enteniment, per la qual cosa estam disposats a aportar un ajut econòmic» per treure endavant el projecte. EFE.

Brancusi

La besada, una de les més conegudes escultures de l'artista romanès Constantin Brancusi, ha resultat deteriorada recentment en ser retornada a Romania després d'una exposició a Holanda, segons ha indicat el Ministeri de Cultura romanès. L'escultura, propietat de l'Estat romanès i que es conserva al museu de Craiova (al Sud), ha perdut un fragment de dos centímetres de pedra, presumptament mentre era manipulada.
Avantguardes i art tradicional

Els primers «ismes» o tendències artístiques, que començaren a perfilar-se a França i Alemanya a principis del segle XX, sacsejaren els fonaments de la història de l'art. «Les avantguardes feren molt més complexa la relació entre l'artista i els destinataris, i l'art tradicional quedà reduïda a cendres». Així s'expressà ahir José Javier Azanza, professor d'Història de l'Art de la Universitat de Navarra, durant els cursos d'estiu per al perfeccionament del professorat d'Ensenyament Mitjà, organitzades per la Facultat de Filosofia i Lletres, i que avui acaba.
Dalí

Una exposició de 400 obres gràfiques de Salvador Dalí, presentada al Museu Històric de Wroclaw, ha estat visitada durant la primera setmana per més de 20.000 persones. Amb la finalitat de protegir la col·lecció exposada, el valor de la qual s'estima en un milió de marcs alemanys, el museu ha contractat 100 vigilants. El propietari de la col·lecció és l'alemany Heinz Ess, que l'heretà del seu pare, un metge alemany que va viure a Catalunya i que, a canvi d'unes terres que va vendre a Salvador Dalí, va rebre d'ell el 1965 una sèrie d'obres gràfiques. DdB.

Nova Fundació Picasso

La Fundació Paul, Christine i Bernard Ruiz-Picasso ha quedat inscrita al Registre de Fundacions Culturals. La nova institució que du el nom del fill, la nora i el nét, respectivament, del popular pintor malagueny, ha estat inscrita per aquests dos darrers i la consellera de Cultura de la Junta d'Andalusia, Carmen Calvo. La Fundació farà possible que la ciutat natal de Picasso compti amb un museu que exhibeixi una part significativa de la seva obra, cedint gratuïtament obres de l'artista. La Junta d'Andalusia, com a contrapartida a aquesta cessió, contribuirà a l'execució del projecte aportant les instal·lacions museològiques adequades. Segons el gerent de la Fundació, Francisco Fernández, «el nou museu és previst que obri les seves portes el primer trimestre de l'any 2000 amb fons procedents de donacions i préstecs a llarg termini de la col·lecció particular dels tres familiars». EPR.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.