Torna el Festival d’Altres Cinemes (FAC), que al setembre celebra la seva segona edició, amb activitats a Menorca i Eivissa, els dies 4 i 11 d’aquest mes, respectivament, i amb tres dies de projeccions a Mallorca, entre els dies 23 i 25.
La primera edició del Festival d’Altres Cinemes, celebrada el 2019, va posar de manifest l’interès que hi ha a les Illes Balears per conèixer més a prop les realitats africanes i per fer-ho sense paternalismes ni prejudicis. El FAC va mostrar que la ciutadania de les Balears vol escoltar les històries que els creadors africanes expliquen a través del seu cinema. Per aquest motiu, la Conselleria d’Afers Socials i Esports del Govern de les Illes Balears recupera aquest esdeveniment que vol consolidar-se a la programació cultural de les Illes..
La programació s’ha dissenyat al voltant tres eixos que demostren fins a quin punt la població africana i europea estan entrellaçades: l’activisme i les resistències; el canvi climàtic; i les cures, la salut i l’amor. Les projeccions aniran acompanyades de taules rodones paral·leles per aprofundir en les temàtiques. Nou pel·lícules de set països africans conformen el calidoscopi de les projeccions que enguany, per primer cop, no es limiten a Palma. La segona edició del FAC ha volgut ser més insular i per això ha previst activitats a llocs emblemàtics de Menorca i Eivissa. De fet les activitats arrencaran el dissabte 4 de setembre al Far de Cavalleria des Mercadal, amb la projecció de la pel·lícula I Am Not a Witch (Zàmbia / Regne Unit, 2018), de la directora Rungano Nyoni, un relat desacomplexat sobre la bruixeria. La mateixa obra es projectarà l’11 de setembre al Museu Monogràfic Puig des Molins d’Eivissa.
La resta de programació inclourà els curtmetratges com Zombies (RDC / Bèlgica, 2019) de Baloji, Machini (RDC, 2019) de Frank Mukunday i Tétshim, Bablinga (Burkina Faso, 2019) de Fabien Dao o Al-Sit (Sudan, 2020) de Suzannah Mirghani, i una de les pel·lícules documentals més aplaudides dels darrers anys com Softie (Kènia, 2020) de Sam Soko. El festival també reserva un espai per a films que s’han convertit pràcticament en clàssics com Hyenes (Senegal, 1992) de Djibril Diop Mambéty; però també per a ficcions com la història de superació que transmet Supa Modo (Kènia / Alemanya, 2018) de Likarion Wainaina o la immersió en el món penitenciari vestida de realisme màgic que és Night of the Kings (Costa d’Ivori, 2020) de Philippe Lacôte.
En aquesta edició, el FAC aposta per les projeccions a l’aire lliure a Menorca i Eivissa i la clausura del festival a Palma, amb la col·laboració de Cinema Rodat, la iniciativa d’inserció laboral de l’Associació Gira-Sol. Totes les activitats són d’entrada lliure, però s’hauran de reservar les entrades a través de la web del festival per tal de garantir les mesures antiCovid.
@Formentera is not Balears (... nor Spain!) és Balearic not Balears en anglès.