algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

Nathaniel Hawthorne (1841)

L'escriptor nord-americà Nathaniel Hawthorne va néixer a Salem, Massachusetts el 1804 i morí el 1864 a Plymouth, New Hampshire. Va créixer dins un ambient purità, a la seva Nova Anglaterra i fou membre d'una de les famílies més representatives de la zona. Estudià en el Bowdoin College, al Maine, on tingué Longfellow per company d'aula. Després de treballar en la duana de Boston, en aquestes dates, participà en una interessant experiència col·lectiva. Es tractava de la Brook Farm on es posà en marxa una mena de comunitat agrícola de signe transcendetalista. Aquesta experiència restaria d'alguna manera reflectida en la novel·la The Blithedale Romance, publicada el 1852 i de la qual havia estat lector, puix que el llibre figurava entre els papers; l'empresari anglès Louis L. Bateman (1840-1920), propietari de la companyia New Majorca Land Company, fundada per son pare Joan Frederic Latrobe Bateman (1810-1904) i William Hope, amb la finalitat de dessecar l'Albufera i fer-ne rica colònia agrícola. Es basà el pare o el fill en l'experiència de la Brook Farm? Conegué el vell Bateman a Hawthorne quan aquest era cònsol a Anglaterra? Resulta que Nathaniel era amic de joventut de Pierce i quan aquest fou nomenat president dels Estats Units, Hawthorne rebé el consolat de Liverpool el 1853 i anà a viure a Europa fins al 1860. Entre aquells anys viatjà molt pels països de la Mediterrània, principalment a Itàlia, i no es descarta la seva visita a Maó, quan aquell port era estació naval nord-americana, en virtut d'un tractat amb Isabel II.

L'obra de Hawthorne és extensa, com en la majoria dels grans autors vocacionals. Poc vocacionals són els que limiten la producció de tota la seva vida a menys de mitja dotzena d'obres.

És una dada original i positiva que l'autobiografisme es troba en la base de les novel·les de Hawthorne, narracions dilatades que ell anomena romanços o fabulacions i on es permet de manifestar la permeabilitat entre els plans real i imaginari. La seva obra mestra, The
Scarlet Letter (La carta vermella), publicada el 1850, es considera justament un dels primers clàssics de la literatura dels Estats Units i és fonamental, dins aquestes estructures literàries, el tractament al·legòrics que fa dels temes. Una obra també molt coneguda és The House of the Seven Gables (La casa de les set ales deu teulada), publicada el 1851 i a través de la qual, Nathaniel explora les virtuts i defectes de l'àmbit purità. No podia mancar en tota aquesta producció algun llibre netament europeu i mediterrani. En aquest cas es tracta de The Marble Faun, quelcom que ens recorda Joan Alcover i que és una trasnsposició figurativa de les vivències del nord-americà per Itàlia.

MIQUEL FERRÀ I MARTORELL

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.