algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 20°
23°

El Falcó Maltès (1930)

Un escèptic i endurit detectiu privat, Sam Spade, és introduït per un grup de delinqüents en una intriga letal que es desenvolupa entorn d'una estatueta de valor incalculable. Es tracta d'una figura de falcó que els cavallers de l'ordre de Malta regalaren a l'emperador Carles V el 1530. L'argument, de Dashiell Hammet, pertany a la novel·la The Maltese Falcon, editada el 1930. Després, el director de cinema John Huston la dugué a la pantalla el 1941. Comenta Juan Marsé: «Amb aquesta novel·la d'impecable factura, Dashiell Hammet acabà de renovar el gènere policíac, i John Huston, amb l'adaptació que en va fer, va irrompre en el cinema amb una obra mestra. Fou la seva exitosa estrena com a director. També representà un pas decisiu en la carrera de Humphrey Bogart».

Tot i que la relació de Mallorca amb Malta, molt estreta perquè la nostra illa havia tingut grans mestres d'aquell orde, com Ramon Despuig i els germans Rafel i Nicolau Cotoner, cavallers destacats com Joan Manuel Oms i Santa Pau, Josep Alós i Mora... sense oblidar els priors de l'església de Malta, Bartomeu Rull i Jaume Cànaves. La recent restauració d'aquesta església nostra de Sant Joan de Malta i de les seves dependències ha retret a la llum aquest interessant capítol de la nostra història. El que si sabem és que davant l'Alger, territori dominat aleshores per Barba-rossa, hi havia una fortalesa amb una guarnició quasi tota mallorquina. El 1529, només un any abans del que ens ocupa, queia en mans dels algerins. L'emperador Carles va rebre llavors la visita dels cavallers de Sant Joan, entre els quals n'hi havia de Mallorca, li feren diversos obsequis i presents, i li pregaren de muntar una poderosa expedició contra el nord d'Africa. Hi havia entre aquells regals un valuós falcó d'or o la cosa és invenció del literat? Ens conta Mossèn Pere Xamena que «des de llavors, sense traves, augmentaren els atacs pirates a les illes i costes del Mediterrani. L'any 1541 Carles V organitzà una expedició contra aquell niu de corsaris. L'armada es concentrà el mes d'octubre a la badia de Ciutat. L'emperador fou rebut amb tota solemnitat, i restà cinc dies al palau de l'Almudaina; després partí a la mar amb l'esquadra... Un mes després, l'emperador retornà d'incògnit a Mallorca amb trenta-set galeres. L'expedició havia fracassat.

Una tempesta i l'atac dels algerins obligaren l'exèrcit a retirar-se'n». Diuen les cròniques que una de les visites que més el varen complaure o que despertaren la seva curiositat fou a la Llotja. I per suposat, en aquell mateix itinerari, visità emb el seu seguici la Casa dels cavallers de Sant Joan. També aquí li feren obsequis? Però tornem al novel·lista Dashiell Hammett (St.Mary's County, Maryland, 1894-Nova York, 1961), que diuen fou, ell mateix, detectiu durant vuit anys, prou temps per a conèixer en viu el món del crim organitzat. Malalt de tuberculosi, és dedicà, llavors, a escriure per a la revista del gènere Black Mask. El 1929 publicava la seva primera novel·la i des d'aquesta data, moltes més, fins a constituir una obra extensa i consolidada.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.