algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 15°
15°

Jaca republicana (1930)

A més dels militars implicats en un moviment republicà, a la ciutat aragonesa de Jaca, és constituït un comitè revolucionari civil que donarà suport al cap de tota la conspiració, Fermín Galán.

Formen part d'aquest grup de dirigents Antonio Beltrán «el Esquinazau», Antonio Mur, Julián Borderas «el Sastre», Alfonso Rodríguez «el Relojero», Mariano Vizcarra, Francisco Cabero «el taxista de Canfranc»... Tots plegats es reunien per començar una revolució que implantaria la República i eliminaria la Monarquia, tan lligada en aquelles dècades a les dictadures de Primo de Rivera i Berenguer. Els llocs de les reunions, segons convenia a cada moment, eren el Casino Alegria Juvenil, el bar Buen Gusto i el Cafè Universal. Entre una cosa i l'altra, mentre es preparen els conspiradors, passaran una dotzena de setmanes. Ja tot a punt, segons Galán, els revolucionaris civils es reuneixen, per no despertar més sospites, a l'hostal Esculabolsas, situat a deu quilòmetres de la ciutat. Són fabricades bombes de mà, tasca de la qual és encarregat el suboficial Gisbert. Els artefactes són provats a una possessió que curiosament porta per nom «No te fies». La nit del vint-i-quatre de novembre, un altre republicà famós, Ramon Franco, empresonat des d'octubre, fuig del presidi militar i això retarda l'aixecament revolucionari, puix que volen comptar amb ell. Però entre una cosa i altra, l'espionatge del Govern central funciona i el general Mola, que és director general de Seguretat, envia una carta a Galán tot advertint-li del que es juga...

«El Govern sap i també ho sé jo quines són les activitats revolucionàries que vostè du a terme i les seves intencions de sublevar les tropes de la guarnició...». Galán no en fa cas i amaga el missatge als seus companys de lluita. Per tal de fermar caps de corda, s'estableixen els darrers contactes amb els correligionaris de Lleida, València, Tarragona i, especialment, Madrid. Es preparen galons i banderes amb els tres colors de la República. Arribat el moment, Galán es troba que els caps de les altres poblacions no mouen un dit. Els republicans es llançaran al carrer el dotze de desembre d'aquell mateix any... La sublevació semblarà tenir èxit en un primer moment. Uns fulls corren per tota la ciutat. El text és el següent: «Com a delegat del Comitè Revolucionari Nacional a tots els habitants d'aquesta ciutat i demarcació faig saber: Article únic: Qualsevol que s'oposi de paraula o per escrit, que conspiri o faci armes contra la República naixent serà afusellat sense formació de causa. Donat a Jaca el 12 de desembre del 1930. Fermín Galán».

Recordem el personatge: «Fermín Galán (1899-1930), participà el 1926 en una conjura contra Primo de Rivera, la qual cosa, sent ell militar, li costà la degradació i l'empresonament a Montjuïc. Alliberat el 1930 i recobrat el seu grau de capità, aquell mateix any se sublevà a Jaca i proclamà la República, amb el suport del també capità García Hernández. Però el seu moviment no va rebre l'ajut esperat i els dos principals sublevats foren fets presoners, sotmesos a consell de guerra sumaríssim i afusellats».

Miquel Ferrà i Martorell

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.