algo de nubes
  • Màx: 19.42°
  • Mín: 9.02°
19°

És detingut Bruno Hauptmann (1934)

Tal dia com avui és detingut Bruno Hauptmann, un alemany, fuster d'ofici, nascut a Kamenz, Saxònia, el 1899, i que desembarcà clandestinament als Estats Units el 1923, on després de casar"se, es guanyava la vida amb la seva professió. Però els inspectors de Hoover, llançats rere les possibles petjades dels raptors del nin Lindbergh, interceptaren un dels bitllets de banc entregats per al rescat i que Hauptmann va fer servir per a pagar una factura.

Després, soterrats sota el seu garatge, foren trobats quinze mil dòlars més amb les numeracions acusadores. Tot això havia començat el dia primer de març del 1932, sobre les nou del vespre. Un individu, servint"se d'una escala de fusta, entrava per una de les finestres de la residència dels Lindbergh, a Hopewell, Nova Jersey, i raptava el fill del famós aviador Charles Augustus Lindbergh.

Quan sortien, un dels escalons de l'escala de mà es trencà i el menut, segons declaracions posteriors, caigué, fracturant"se el crani. Tanmateix, el malfactor, decidí seguir endavant. Soterrà el cadàver de la criatura i demanà als seus pares el pagament de setanta mil dòlars. També era ben sospitosa aquella escala, calculada per a poder arribar, exactament, a la finestra del dormitori del nin, en un primer pis. No pertanyia a la casa i per tant, el raptor l'havia traslladada fins allà, abandonant"la després. Si Hauptmann era fuster, com es deia, això podia constituir una prova més, cas de demostrar"se que l'escala s'havia fabricat en el seu obrador. Però això no fou el pitjor. El matrimoni Lindbergh hagué de patir, per afegitó, les més cruels «invencions» per part de la premsa groga. Uns deien que el cadàver soterrat en el bosc no era del petit Lindbergh. Altres que les «nurses» del nen havien estat torturades per la policia. Altres que la mateixa policia havia soterrat els quinze mil dòlars en el garatge de Hauptmann. Altres que el veritable fill del famós aviador era subnormal profund i que havia estat enviat a una residència psiquiàtrica europea, havent identificat un altre cadàver com el del seu fill... Massa escàndols i mentides! Hauptmann fou condemnat a mort i executat a la cadira elèctrica el dia 3 d'abril de 1936. Encara se n'hauria parlat molt, però tres mesos i mig després una altra notícia acaparava l'atenció de la premsa: el començament de la guerra civil espanyola. L'esposa de Bruno Hauptmann, que també era alemanya, lluità molts anys per a reivindicar la memòria del seu marit, que segons ella, era innocent. Parlava de conspiració. I quan el 1982 hi hagué una revisió de la causa, la premsa parlà de la feblesa de les proves que havien duit el suposat raptor a la mort. Tampoc no es va poder saber si hi havia hagut més raptors ni qui tenia els altres dòlars del rescat ni si el cadàver trobat en el bosc era el del nin Lindbergh.

La joguina infantil més venuda durant el Nadal del 1936 fou la reproducció de l'escala de fusta que el raptor havia fet servir per arribar al dormitori de l'infant Lindbergh. Trista imatge d'una societat malaltissa.

Miquel Ferrà i Martorell

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.