algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Fires i festes de Palma (1903)

Amb motiu de les Fires i Festes de Palma era aixecat, a l'entrada del Born, d'aquesta capital, un Arc de Triomf, amb ornaments modernistes i una gran inscripció, «Palma a sus huéspedes», quan el nostre país es trobava encara a la «prehistòria» del turisme. El dia de la inauguració, la premsa es desfeia en lloances: «Radiant i hermós despertava el dia d'ahir, com si s'associàs també a l'alegria que sent el poble de Palma amb motiu de la celebració de les Fires i Festes. A les sis en punt, un repicar general de campanes anuncià als veïns que les festes eren a punt de començar. A les vuit, la gent havia ocupat la plaça de Cort, ansiosa per veure sortir la comitiva encarregada de realitzar la diana.

A les deu, foren obertes a les autoritats les portes de la nostra artística i admirada Llotja, on es troba instal·lada l'exposició d'arquitectura i indústria, i es va recórrer l'exposició. El senyor Català ha realitzat una hermosa mostra de com són fabricades les cordes del país. És de molt bon efecte una vitrina del senyor Bauçà de diferents objectes i edificis fabricats amb sagí del país. Don Miquel Bestard hi té una hermosa instal·lació de xampany Cordorniu. Miquel Mestres presenta una elegant instal·lació on hi ha exposades distintes castes de vinagre. Joan Suau exhibeix una elegant i artística instal·lació dels nous productes per a destil·lar brees. Les catifes de Joan Vidal i els tapissos d'Antoni Clar no hi podien mancar. La fàbrica La Roqueta de Jordi A. Cetre hi exposa tota una col·lecció de treballs de ceràmica... Per a celebrar també religiosament aquestes festes, a les onze es cantà una solemne missa a la Seu, actuant"hi l'Orfeó Mallorquí...».

Però no tot era com una bassa d'oli en aquells dies. Els obrers de la construcció anaven molt remoguts. Havien celebrat un míting a la plaça de Toros i deien que «els patrons no són els que han d'augmentar els jornals, que la sol·licitud s'ha de dirigir als propietaris, que són els que paguen les obres. Per això s'ha acordat, des d'avui, fer vaga...».

Després es pronunciaren llargs discursos contra l'Ajuntament, la premsa i la burgesia. La majoria dels obrers ja no acudiren al seu treball i els associats que es presentaren a la feina, hagueren d'abandonar les obres, ja que grups de cinquanta o seixanta vaguistes anaven pels carrers per a forçar l'abandonament de la feina. Les forces de la Policia i la Guàrdia Municipal exercien, mentrestant, la seva vigilància... Curiosament, quan se celebraren, a començaments de novembre, les eleccions municipals, en sortiren victoriosos tots els candidats republicans, una vintena de noms, mentre que quedaven derrotats els conservadors, representants de la burgesia, i d'altres formacions dretanes. El moviment obrer i la vaga, almanco en aquella avinentesa, havien obtingut els seus fruits. Però entre una cosa i l'altra, els empresaris s'enorgullien dels seus productes a la Llotja.

Miquel Ferrà i Martorell

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.