algo de nubes
  • Màx: 29°
  • Mín: 22°
29°

Les matances de Bu-Amema (1881)

Bu-Amema, un revoltat molt fanàtic, que nom realment Moh ammed-Ben- Arbí-Hadjí, nascut el 1840 i enemic dels francesos, promou, en el sud del territori oranès, una insurrecció, amb víctimes civils. Així, foren assassinats pels moros centeners d'espanyols, la majoria menorquins i alacantins, encara que hi havia també molts treballadors mallorquins, quan tots plegats es dedicaven a la collita de l'espart. Cares sortien algunes d'aquelles espardenyes!

El 1900 Bu-Amema es va haver de sotmetre als francesos.
Morí vuit anys després. El 1830 els francesos començaren la conquesta del país amb la presa d'Alger i el 1847 aconseguiren la rendició del capitost Abd-El-Kader. Després, del 1850 al 1871 pacificaren la Cabília i ocuparen els oasis del sud. Llavors, els francesos inauguren una política d'assimilació per tal d'instal·lar colons europeus a les terres més fèrtils.

Podríem dir que n'Abd-El-Kader ens podria semblar la cara oposada de Bu-Amema, vull dir pel que fa a la noblesa de caràcter i la generositat amb els enemics vençuts. Abd-El-Kader, emir de Mascara, cabdill algerià morabita. Proclamà contra els colonitzadors la guerra santa (1838), i s'alià amb el Soldà del Marroc. En no poder evitar la derrota marroquina d'Isly, el 1844, les coses se li posaren difícils. Es va haver de retre l'any 1847. Amb merescuda fama d'heroi, en mans dels francesos, fou traslladat a França i allà l'empresonaren. El seu captiveri durà fins al 1852. Finalment alliberat, ja no tornà al seu país i cercà refugi a Damasc, on va viure fins al dia de la seva mort, el 1852.

Un fragment d'una novel·la de Karl May ens podria fer evocar la desesperada fuita dels supervivents d'aquella paorosa matança de Bu-Amema: «Seguirem hora rere hora i la singular filera de roques sorrenques semblava no tenir fi. Una hora abans del migdia es va fer sentir tant la calor que homes i animals havien de menester tot d'una un descans. Aleshores els penyals es trobaven tan propers, que tingueren a l'abast de la mà els seus contraforts. El cim estava doblat en forma d'arc de ferradura, que fou assenyalat per tots els que formaven la caravana com el lloc millor per a fer un atur, una opinió que jo no podia compartir. Descendírem els genets i per un breu moment posàrem en terra la càrrega dels camells. Veritablement, jo no tenia cap confiança en aquell lloc, doncs si érem atacats, en tindrien prou els agressors en tancar l'entrada de la ferradura i aleshores, quedaríem en mans dels nostres enemics. Vaig callar i quan tothom hagué acampat, vaig observar un bon espai del desert i els penyals dels voltants. Al nord de nosaltres, a devers un quart d'hora de marxa, volaven sobre les roques alguns voltors del desert... Hem de marxar d'aquí! "Vaig exclamar" Els tuareg no són molt lluny i ens atacaran d'un moment a l'altre...

Miquel Ferrà i Martorell

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.