Picasso i els Quatre Gats (1901)
Pau Picasso, encara adolescent, exposa per primer cop les seves pintures, ja ben sorprenents, en Els Quatre Gats, un lloc força emblemàtic. És el cenacle preferit dels intel·lectuals barcelonins des del 1897. Situat en el carrer Montsió, és cerveseria, hostal i sala d'art, la construcció de la qual, del 1895-96, té importants elements modernistes amb inspiració neogòtica i plateresca. L'arquitecte, Josep Puig i Cadafalch, hi ha sabut combinar harmònicament tot un seguit d'arts i artesanies: el ferro forjat, el vidre artístic, la ceràmica, el relleu escultòric... i en el seu interior, més ceràmica i pintures del moment. Tanmateix, les aportacions culturals posteriors serien nombroses. Allò no era cap galeria d'art ni cap sala de concerts ni cap teatre. Però les tres coses hi tingueren lloc habitualment. En Ramon Casas, per exemple, cobrí els murs amb els seus dibuixos. Al davant del piano, propietat del local, s'hi varen asseure per tal d'interpretar per primer cop algunes de les seves composicions, músics immortals com Joaquim Nin, Isaac Albéniz i Enric Granados. A més de Picasso, hi celebraren exposicions, entre molts d'altres noms famosos, Darío de Regoyos o Isidre Nonell. Els Quatre Gats tancà per raons econòmiques el 1903 però pocs anys després era reobert i ara mateix és un dels millors restaurants del centre de Barcelona. Però tornem als Quatre Gats, que marcaren una important etapa en la vida artística de Pablo Ruiz Picasso (Màlaga, 1881-Mougins, Provença, 1973), que ja es començava a manifestar dins la seva obra la metamorfosi que el portaria triomfalment al cubisme...
També a Illes Balears
- Rebuig a l’Ironman Mallorca pel «greuge que representa per als residents» i «per l’ús abusiu de les infraestructures públiques»
- Alerta a Campos per un repartidor de begudes amb tatuatges nazis
- Estudiants i treballadors de la UIB criden a votar en blanc a les eleccions a rector si Carot és l'únic candidat
- Promouen un boicot a Mercadona: «Ens vol vendre les patates de la colonització, fetes per israelians a terres palestines robades»
- Milers de persones omplen a vessar Santa Maria per a cridar ben fort: «Sí a la llengua!»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.