nubes dispersas
  • Màx: 19.36°
  • Mín: 13.93°
19°

Un militar de Franco, condecorat a París (1965)

81290

Mentre les Nacions Unides, en aquestes dates, celebren una Conferència Mundial sobre Desarmament i quatre-centes mil persones participen en una marxa sobre Washington demanant que s'acabi la guerra de Vietnam, a París s'esdevé quelcom ben curiós que la premsa del Moviment aprofita per fer-se la corresponent propaganda que pregona la normalització internacional del Règim. Llegim: «Per primera vegada ha aparegut amb colors, gestos i amb reconeixements del més alt valor espiritual, una nova Europa. El seu emblema és blau, amb dotze estels. L'Europa dels excombatents. L'Europa de l'esperança que es compon de la sang dels seus herois, dels seus màrtirs i dels seus valents... A Versalles, en el mateix palau que fou ministeri d'Assumptes Exteriors de Lluís XIV, foren imposades, per primera vegada, les creus de cavallers de l'Orde Militar de Combatents d'Europa. Presidiren l'acte els Sotspresidents membres del Consell de la Confederació i hi assistiren també el president de l'Aliança Atlàntica i els representants de les associacions francesa, italiana, alemanya, anglesa, belga, holandesa, luxemburguesa, hongaresa i polonesa. La primera creu fou imposada al capità espanyol de l'arma de cavalleria en la nostra Creuada, Aurelio Crossiet. Després condecoraren un coronel francès, una heroïna de la resistència anglesa, un altre comandant de l'exèrcit francès de la campanya del 14-18, un capità nord-americà, un capità de l'exèrcit alemany, un coronel polonès, excombatents hongaresos, italians, francesos... La cerimònia tingué una gran ressonància i els nous cavallers excombatents d'Europa prestaren jurament de servir la causa d'Europa, pàtria comuna, i defensar els valors de la nostra civilització cristiana i occidental...».

Sí. Curiós document. I és evident que el que crida l'atenció és que entre els condecorats hi hagi un capità dels exèrcits de Hitler i un altre de les tropes del bàndol de Franco. Estam, és clar, en el 1965, amb tot allò de la «guerra freda», el poder militar dels soviètics, les bases americanes en territori espanyol... Quina era la política de la Unió Europea en aquell moment? Quin gest?

Posats a penjar medalles, era imposada la medalla d'or de la Ciutat de Palma al ministre de la Governació, Camilo Alonso Vega. I Menéndez Pidal rebia la Medalla d'Or del Treball. I el General Franco, el Cap d'Estat, era nomenat Doctor Honoris Causa per la Universitat de Santiago. L'any és generós. Però mirau per on, també en aquests dies, l'escriptor rus Mikhaïl Sholokhof guanya el premi Nobel de Literatura. I fins i tot França es manifesta disposada a donar suport a l'ingrés d'Espanya en el Mercat Comú o això és el que deien els diaris del Règim. Potser ens emblanquinaven i d'un gra de sorra en feien un arenal.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.