«L’actual llindar electoral del 5% i l’aplicació de la Llei d’Hondt ha estat deficient a l’hora de proporcionar que les diferents opcions polítiques que compten amb el suport ciutadà tenguin presència en les institucions de forma corresponent al seu pes electoral», ha assegurat el diputat i coordinador general de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia. «Les Illes Balears necessiten un sistema electoral just, representatiu, plural i proporcional», ha defensat Apesteguia.
En aquest sentit, Apesteguia ha explicat que «l’actual llindar del 5% que va ser introduït amb la reforma de la llei electoral de la comunitat autònoma de les Illes Balears de 1995, augmentant del 3 al 5% el llindar, no va cercar esmenar cap defecte del sistema electoral i, en canvi, ha generat que el nombre de sufragis que han quedat sense representació ha assolit un percentatge alarmantment alt del 7,6 % de mitjana al llarg de les 11 eleccions existents, amb pics com el de 1991 (11%), 2011 (18,3%) o 2023 (12,6%), en què més del 10% dels ciutadans que varen acudir a les urnes no varen ser representats al Parlament. En tots aquests casos el llindar del 5% ha deixat fora opcions polítiques amb ampli suport popular».
Pel que fa a l’actual llei d’Hondt, «ha suposat afavorir les opcions majoritàries, que han estat clarament sobrerepresentades al Parlament, i ha deixat fora de les institucions les candidatures minoritàries, especialment a les circumscripcions més petites», ha assenyalat. Per exemple, a les darreres eleccions de 2023 el Partit Popular va obtenir una sobrerepresentació de 6,58 punts entre el nombre d’escons respecte als vots obtenguts; el Partit Socialista de 5,67. Per altra banda, Vox va patir una infrarepresentació de -0,35 punts; Més per Mallorca de -1,35; Podem de -2,74. Més per Menorca i Sa Unió no ofereixen una dada significativa perquè obtenen representació únicament a una de les circumscripcions i de les de menor magnitud, en aquest cas Menorca i Formentera.
«Substituir la llei d’Hondt pel sistema de quota Hare, molt més clar i fàcil d’entendre, farà que el resultat sigui més proporcional i dificultarà la sobrerepresentació dels partits més grans, afavorint també la representació de les opcions electorals minoritàries a les circumscripcions més petites on el llindar electoral que es deriva de l’aplicació de la llei d’Hondt és molt superior al legalment establert», remarquen des de Més per Mallorca.
Així, han explicat que la quota Hare suposa dividir el nombre de vots que sumen aquestes candidatures entre el nombre d’escons de la circumscripció, obtenint així un quocient entre el qual es divideix el nombre de vots obtengut per cada candidatura per obtenir el nombre d’escons que correspon a cadascuna. En cas que restassin escons sense assignar després d’aplicar el quocient, aquests seran distribuïts successivament per a aquelles candidatures amb una major diferència entre els vots obtenguts i el producte del quocient i el nombre d’escons obtenguts per aquest, fins a assignar tots els escons corresponents a la circumscripció.
En cas que es produís un empat entre dues o més candidatures per a l’obtenció d’escó en els residus, aquest seria resolt per sorteig.
12 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Per al de sempre. Per a tirar endavant propostes a voltes no n'hi ha prou en ser part del Govern. Pot donar-se el cas que un Govern format, o mantingut fora del Govern per altres llistes electorals, no pugui fer tot allò que voldria o va proposar de fer en campanya electoral. Per una altra banda hi ha "propostes" i canvis que tenen unanimitat, però pel seu procediment, triguen anys a fer-se realitat, per exemple l'eliminació de l'aforament dels diputats del nostre Parlament. Per una altra banda hi ha propostes que potser en un altre moment no eren oportunes, difícils d'aconseguir etc i es proposen ara. Vull dir que això tan pesat, tronat i repetitiu d'escriure "i perquè no ho feien quan governaven" (referit sempre als que no voteu) fatiga molt i a més a més demostra que ignoreu com funciona el nostre sistema Parlamentari i que son les majories simples i majories absolutes. Una altra cantarella molt pesada que intenteu colar quan hi ha eleccions Parlamentàries o municipals, si no hi ha cap llista amb majoria absoluta de Diputats (la meitat més un), no vol pas dir que "obligatòriament" la llista més votada hagi de Governar.
Quedaria així amb aquest sistema: PP 25 diputats (=) PSOE 15 (-3) VOX 7 (-1) MÉS 4 (=) UP 3 (+3) MpMen. 2 (=) El Pi 2 (+2) Sa Unió 1 (=) Sobreviuen UP i el Pi, però, no es farà perquè als grans partits no eks interesa
Els escons s'han de repartir proporcionalment al nombre de vots obtinguts. Es el més just i democràtic. Posar topes no te res de just.
No totes les informacios de servei surten de la mateixa font. La d'abans segurament respon al de sempre.
Al 1 % millor.
Lo de rebaixar el mínim me sembla bé, però no sé perque no ho tiraren endavant quan formaven part dels governs suposadament de progrés.
Tenguereu anys i panys per fer-ho i ja comenceu a plorar, menys ecosobiranistes i més independència, aburgesats...
Quota Hare, o regla de Hamilton: Un sistema que als Estats Units deixaren d'emprar poc després d'introduir-lo perquè (contràriament al mètode d'Hondt) pot portar a efectes indesitjats com ara que si (amb els mateixos vots) augmenta el nombre d'escons total, qualque partit pot veure reduit el seu nombre d'escons (cosa que amb d'Hondt no passa). Que sigui més fàcil d'entendre no significa que sigui millor.
És clar. A les properes eleccions no arribaran ni al 5% i així s'asseguren escons. Els de Mes s'enfonsen cada vegada mes
El PSOE no donarà el permís, principalment si governa. Si els polítics solucionassin els problemes que té la gent, perdrien la por a tenir més o manco vots. Els de Més no han de patir, amb dos o tres diputats basta per obtenir quotes de govern. Na Munar ho aconseguia.