cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
24°

[VÍDEO] Comín planteja les eleccions europees com una oportunitat per a «continuar defensant el català» a Europa

El cap de llista de Lliures x Europa Junts a les eleccions europees del pròxim 9 de juny, Toni Comín, en un acte de campanya. | Foto: Toní Comín/X

El cap de llista de Lliures x Europa Junts a les eleccions europees del pròxim 9 de juny, Toni Comín, ha plantejat aquests comicis com una oportunitat per a «continuar defensant el català» i «una democràcia de veritat» a Europa.

Comín s'ha pronunciat d'aquesta manera durant l'acte de campanya que Lliures x Europa Junts ha celebrat aquest dissabte en l'Estudi General Lul·lià de Palma, on ha intervingut de manera telemàtica, i ha afirmat que aquesta coalició «no deixarà soles a les Balears en la batalla contra el Partit Popular i VOX en el seu intent per fer retrocedir el català en les institucions».

«Som els vostres màxims companys en aquesta batalla», ha emfatitzat Comín, qui ha continuat exposant que «el català necessita, a més de promoure el seu ús social i el seu ús oficial, blindar la seva oficialitat a Europa». «I, fins avui, ningú ha fet més per això que Junts», malgrat que «això depèn en bona part del Govern d'Espanya, que no ha fet prou», ha lamentat, erigint a la llista de Lliures x Europa Junts com «la garantia que el Govern espanyol faci els deures per a garantir aquesta oficialitat» del català a Europa perquè aquesta «és la llista del conjunt de persones que vol protegir la llengua», ha subratllat.

No obstant això, Comín ha plantejat altres necessitats que com a país tenen els Països Catalans. Així, ha considerat que en les eleccions europees del pròxim 9 de juny, els territoris de parla catalana «es juguen la llengua però també poder disposar dels recursos per a finançar les seves polítiques públiques i el sistema educatiu i de salut»; així com «poder defensar els interessos dels sectors econòmics», com ara «les pimes, els agricultors i els pescadors».

Perquè, segons ha recordat Comín, aquest passat divendres, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en un acte a Catalunya va prometre un nou model de finançament. «Ha de ser que es pensa que Salvador Illa serà president de la Generalitat de Catalunya», ha opinat Comín, retraient-li que «el model de finançament hauria d'haver-se canviat fa anys» però, ha continuat, «ja coneixem tots quina és la fórmula del PSOE: pluja de milions en campanya i pluja d'incompliments després de les eleccions».

Així mateix, i per a finalitzar, Comín ha considerat que els pròxims comicis són una oportunitat per a reivindicar «el dret a voler viure en una democràcia de qualitat, com tenen els ciutadans de molts països europeus a excepció d'Espanya».

«Tal vegada pensareu que soc un exagerat», ha comentat Comín, però, segons ha assenyalat, «l'última prova d'això és que aquest dissabte hem sabut que s'ha enviat un correu electrònic a tots els jutjats espanyols amb instruccions per a boicotejar l'aplicació de la llei d'amnistia». Així, segons les seves paraules, «s'està instant els jutges a prevaricar des de la plataforma del Consell General del Poder Judicial (CGPJ)».

«A Bèlgica això seria inimaginable», ha destacat Comín. Tanmateix, «Espanya té una casta judicial que no només no accepta la democràcia sinó que està disposada a boicotejar-la activament», ha lamentat. Per això, «cal frenar a l'extrema dreta sí, però el 9J també cal frenar a aquests jutges franquistes», ha conclòs.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Catalunya completa, fa 2 mesos
"Per a la tasca que hem de dur a terme cal que somiem una pàtria. Però l'hem de somiar com hauria volgut el poeta Pere Quart: completa. De Salses fins a Guardamar i de Fraga fins a Maó."

Josep Maria Llompart (1991)

Pissarra_1992_n065.pdf
Valoració:3menosmas
Per Cocomocho, fa 2 mesos
Que te vote Cocomocho o Chapote.
Valoració:-3menosmas
Per Catalunya sencera, fa 2 mesos
"Per anar bé necessitaríem un sol president [...] per a tot el País Català; perquè tampoc no cal dir Països Catalans. No. País Català i prou. I un sol president. Un president per al País Català. El President [...] hauria de ser-ho del Principat, de les Illes i del País Valencià. Això de les autonomies ho espatlla tot. És com el conte de la vella per no arribar-ho a tenir mai. Et fan transferències de vint-i-cinc cèntims amb dues dècimes i s'obliden de la geografia, el llenguatge i el tarannà, que són realitats històriques com una catedral."
("Blai Bonet, el fons del mar", entrevista de Jordi Coca, Serra d'or, gener 1981")


Visca la República catalana! (UNA SOLA república de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer).
Valoració:7menosmas
Per Go home, fa 2 mesos
Un altre espanyol.
Valoració:-8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente