algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 16°
21°

MÉS proposa al Govern un pacte per a la reindustrialització

MÉS per Mallorca ha proposat al Govern un pacte per a la reindustrialització valent, «el més potent a l'Estat després de la reconversió basca». En una interpel·lació a la presidenta del Govern durant la sessió de control a l'executiu del ple d'aquest dimarts, el coordinador general dels ecosobiranistes, Lluís Apesteguia ha reclamat apostar pel decreixement turístic i la diversificació econòmica.

«Com vostè, presidenta, jo també crec que l'economia d'aquest país té unes enormes fortaleses i potencialitats, però també que té unes enormes debilitats i mancances», ha afirmat Apesteguia. En aquest sentit, el portaveu ecosobiranista ha subratllat que les debilitats i mancances no es limiten només a la precarietat laboral, la dificultat d'accés a l'habitatge, la creixent concentració de riquesa en poques mans o l'estancació dels salaris en relació amb els preus, sinó que també es manifesten en àmbits com la manca de sofisticació empresarial, l'educació superior i la formació continuada, l'eficiència en el mercat laboral i la innovació.

«Les nostres debilitats estan totes vinculades a un sol factor: el monocultiu turístic», ha destacat Apesteguia. «Per això necessitem dues coses: reduir la dependència del turisme i fomentar altres sectors econòmics», ha defensat el també coordinador general de MÉS per Mallorca. Apesteguia ha argumentat que «s'ha fomentat la idea que a aquest país ho devem tot al turisme, que abans érem pràcticament una economia pobra de subsistència. Però això no és cert».

Així mateix, Apesteguia ha exposat que abans de la Guerra Civil, l'economia de les Illes Balears, predominantment agrícola i industrial, creixia a un ritme del 4,47%, per sobre de la mitjana estatal del 2,58%. Als anys 60, abans del boom turístic, el nivell de renda per càpita a les Illes Balears superava en trenta punts la mitjana estatal, mentre que ara només la supera en vuit punts, amb una tendència a la baixa des de 1985, en paral·lel amb la disminució de la importància de la indústria en l'economia global, que va tocar fons el 2018 amb un 5,9%, tot i que des de llavors ha mostrat una recuperació fins al 7,3%.

«Per això li proposo i li demano un pla de reindustrialització audaç. El més potent a l'Estat després de la reconversió basca. Si ho fa, ens tindrà al seu costat», ha conclòs Apesteguia.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Anthony, fa 15 dies
Mascaró de Son Lladra.-
A mi tampoco me gusta lo que hay. Ni tantos extranjeros ni tantos emigrantes. Todo tiene un límite y aquí ya lo hemos sobrepasado y con creces.
Pero antes de hablar, deberías repasar tu árbol genealógico dos o tres o cuatro generaciones y a lo mejor te encuentras que alguno de los tuyos tuvo que ir a hacer las "Américas". A no ser que vengas de una familia que haya vivido a base de golpes aquí, allá y acullá, Mallorca se moría de hambre. Mallorca no tenía nada. Pura miseria. Unos simples pantalones o un pañuelo de cabeza para las mujeres, duraba toda la vida. Basta que mires postales antiguas ahora que tantas se publican.
Gracias, Tomeu.
Valoració:-1menosmas
Per Claro que sí, guapi, fa 15 dies
Madre mía.
No hay nada como librarse de la responsabilidad y el estrés que causa formar parte del gobierno durante ocho años para que surjan las ideas como caracoles después de la lluvia.
Qué maravilla!
Qué bombardeo de brillantes iniciativas!
Cuánta inspiración sobrevenida!
Oh, musas!
Valoració:1menosmas
Per Mascaró de Son Llodrà, fa 16 dies
Un país abocat al turisme massiu, sense fre i als llocs de fer feina precaris és sempre més fàcil d'anihilar i de substituir per "lo español".

És per això que a ells els desagraden sempre les propostes de fer minvar el monocultiu "turisme-tot-s'hi-val" i de valorar de canviar-lo pel sentit comú i la diversificació econòmica, en la qual és clar, també hi cap el turisme amb cara i ulls, però, que no hipotequi la vida de la gent, ni el teixit urbà ni l'entorn natural i històric (el que nos resta).

No, no vos deixeu enganyar pels fal·laços xovinistes ultra espanyols.
Valoració:2menosmas
Per De Asprer, fa 16 dies
Me parece bien cambiar el modelo económico: menos sector público e incentivos a creación de empresas.
Valoració:-3menosmas
Per I tant, fa 16 dies
Otros que debido a su propia "industrialización" fabrican pompas de jabón.
¿Qué es lo que vamos a reindustrializar si no hay tejido empresarial, ni dinero, ni trabajadores cualificados, ni materias primas, ni maquinaria ni nada de nada?
Siempre aportando ocurrencias, pero jamás "nosotros hemos montado esta fábrica y damos trabajo a equis personas".
Nunca.
Vayan a Sóller o a Inca y verán, si es que todavía existen, fabricas totalmente cerradas. Las mismas mantas de la calle Herrería, ¿Dónde están?
Otrosí, digo: Debo ser un gilipollas por contestar a estas cosas de estos señores.
Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente