cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
24°

El Parlament de Catalunya haurà de debatre una ILP que proposa declarar la independència de Catalunya de forma unilateral

La mesa del Parlament ha admès a tràmit una iniciativa legislativa popular (ILP) que defensa declarar la independència de Catalunya de forma unilateral.

La proposta tira endavant amb els vots a favor de Junts per Catalunya i la CUP, mentre que Esquerra Republicana s'ha abstingut i el PSC hi ha votat en contra.

Això, malgrat l'informe desfavorable dels serveis jurídics de la cambra. Tot i no ser vinculant, recomana no admetre a tràmit la iniciativa perquè el seu objectiu, la independència, no forma part de les competències pròpies de la Generalitat.

A partir d'ara, els promotors hauran de recollir signatures. En necessiten 50.000 perquè es pugui debatre i votar al Parlament.

«Un revulsiu i una nova empenta cap a la llibertat»

Rere la iniciativa hi ha el partit Solidaritat Catalana per la Independència, que ha celebrat que s'hagi admès a tràmit la seva proposta: «Aquesta decisió respecta la legalitat internacional, el dret a l'autodeterminació dels pobles, honra el referèndum del Primer d'Octubre i pot situar de nou el Parlament de Catalunya davant l'oportunitat de declarar la independència.»

Solidaritat, que va arribar a tenir quatre diputats al Parlament en la legislatura 2010-2012, entre els quals el president del FC Barcelona, Joan Laporta, es va incorporar a les llistes de Junts en les darreres eleccions catalanes del 2021.

Segons la llei que regula les ILP, com a mínim n'han de recollir 50.000 en un termini de 120 dies, tot i que el grup promotor pot demanar una pròrroga per tenir més temps.

Després, caldrà verificar les signatures. La comissió de control és la que supervisa tot el procés i està formada per tres magistrats del TSJC, tres catedràtics de Dret Constitucional o Ciència Política i tres juristes designats a proposta dels grups.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Som catalans els mallorquins?, fa 5 mesos
«¿Som catalans els mallorquins? Qui el negarà, aqueix fet, en no ser un ignorant presumit? Sols una ignorància supina explica que hi hagi pogut haver un periòdic que tractàs de posar en ridícul això dels catalans de Mallorca. El malanat autor hauria fet molt bé d’estudiar una mica lo que s’atreví a ridiculitzar. (…) La nostra nacionalitat és la catalana."

Antoni Maria Alcover (1909)
Valoració:2menosmas
Per la meva glòria, fa 5 mesos
«Tot el meu passat que la història allunya
el tenyeix de glòria la Gran Catalunya
Jo sóc mallorquí i és la meva glòria
esser català per la meva història!»

Pere Capellà (1935)
Valoració:2menosmas
Per arruix, fa 5 mesos
..... ni aigo. Arruix
Valoració:-4menosmas
Per De Asprer, fa 5 mesos
Esper que tinguin l´independencia aviat. Ya no tindrán ni la mes minima influencia a Mallorca. Ni doblers.
Es com un nin de 5 anys que fa sa mochila per marxar emprenyat amb els pares ...
Valoració:-2menosmas
Per Toni, fa 5 mesos
idó 155
Valoració:-7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente