cielo claro
  • Màx: 15.42°
  • Mín: 11.44°
11°

Antoni Vera explica com implementarà la segregació lingüística malgrat que «el model actual funciona i és exitós»

El conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, ha comparegut aquest dijous en el Parlament de les Illes Balears per explicar la implementació de la segregació lingüística a les escoles de les Illes.

Vera ha començat la seva intervenció explicant que «el model actual funciona i és exitós». A més, diu que "crea alumnes competents amb les dues llengües», però explica que la Segregació Lingüística és fruit del pacte signat entre el PP i VOX.

El conseller explica que en la primera etapa formativa, «el decret de mínims diu que, si les famílies ho sol·liciten, els centres hauran d'adaptar-se per satisfer el dret a les famílies perquè els seus fills rebin l'educació en català o en castellà». «En el primer ensenyament farem que la decisió estarà en les mans de les famílies. Per garantir l'elecció de llengua, la Conselleria posarà a disposició dels centres els recursos humans i materials necessaris per poder donar resposta a les mesures d'atenció a l'alumnat», resumeix.

Per altra banda, a les altres etapes educatives, Vera diu que «ja no parlam d'elecció de primera llengua d'ensenyament, sinó del pla voluntari de lliure elecció de llengua. Els centres s'acolliran en el pla voluntari de manera lliure i optativa i hauran de complir uns requisits mínims per poder-ho fer. Uns requisits que haurem d'anar negociant amb el sector».

Tal com ha explicat Vera, la segregació lingüística s'aplicarà de la següent manera: «A Primària, s'aplicarà a partir del curs que ve, 2024-25, i els centres que ho implementin hauran d'oferir la possibilitat de fer en català o castellà Matemàtiques i Coneixement del medi Natural, Social i Cultural i han de ser les famílies les que triïn la llengua vehicular en aquestes dues assignatures. En el cas que els centres vulguin fer Coneixement del medi Natural, Social i Cultural en castellà, hauran de demanar a la Conselleria aquesta modificació, tal com estableix la disposició addicional segona del decret de mínims i complir amb els requisits que es sol·liciten. El curs escolar 2025-26, la segregació lingüística s'estendrà a Secundària. En aquest nivell, en els centres que s'hi adheresquin, les famílies hauran de triar la llengua vehicular a Matemàtiques i Geografia i Història i els centres escolliran entre Biologia i Geologia, Física i Química o Tecnologia i digitalització. Sempre s'haurà d'impartir el 50 per cent de les hores lectives en català, tal com s'estableix en el decret de mínims».

Per acabar, ha dit que en el tercer any es farà una valoració.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Idò, vius, que són!, fa 21 dies
És una pena que vulguin gent que només sàpiga castellà.
Estan en desvantatge davant altres persones que sí saben més llengües i les que poden aprendre perquè com més llengües sabem més fàcil tenim aprendre´n d´altres.
Si a nosaltres ens insulten, sabem què diuen, ells, no.
Valoració:2menosmas
Per Manacorí, fa 22 dies
Quin panorama més patètic ! Per una banda tenim personatges com el Conseller d'Educació, llicenciat en filologia... catalana (?!) tot remant contra la seua llengua i alhora pròpia de les Illes, qualcú s'imagina un llicenciat en filologia castellana als territoris peninsulars on aquesta llengua és pròpia, remant i col·laborant en desprestigiar el castellà o espanyol, amagar-lo i en incomplir les normatives vigents d'aquesta llengua ? Per una altra banda hi ha els xovinistes espanyols bufats, fotetes i prepotents que ens "acusen" amb mofa de "supremacistas", "adoctrinados", que segons ells feim "como-franco-al-reves"... i altres pardalades. Si no prenem una mica de consciència de la situació que pateix la nostra llengua, després de segles d'assetjament, ens passaran completament per damunt amb l'ajut (malauradament històric) de col·laboracionistes locals i podran finir la seua feina de substitució lingüística. Nosaltres romandrem sense fer-hi res ? L'única solució és despertar-nos, adonar-nos de la situació, reaccionar i fer-nos valdre. Malgrat tot ànims !
Valoració:3menosmas
Per xisca, fa 22 dies
Antoni Vera, doncs segons dius tu mateix, si el que tenim funciona i es exitós, el que vols és fer fracassar un sistema educatiu inventat per tu mateix. Això és jugar amb els infants. El professorat està molt ben assessorats i no ho permetrà. RESULTES VERGONYÓS I PATÈTIC.
Valoració:12menosmas
Per Mari, fa 23 dies
Vaga educativa ja!
Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente