algo de nubes
  • Màx: 15.26°
  • Mín: 11.86°
13°

MÉS per Mallorca lamenta que el pacte PP-VOX rebutgi protegir el sòl rústic

El portaveu de MÉS per Mallorca al Consell, Jaume Alzamora, ha lamentat que el pacte PP-Vox hagi rebutjat aquest dijous modificar el Pla Territorial Insular (PTI) amb l’objectiu de protegir el sòl rústic i garantir l’activitat agrària i agrícola. La iniciativa, ha recordat Alzamora, ja s’aplica des de fa dues dècades a l’illa de Menorca i pràcticament al conjunt d’Europa. De fet, les Illes Balears són, ha recordat Alzamora, l’únic territori de l’Estat on encara es permeten usos impropis al sòl rústic.

Alzamora ha explicat durant la defensa de la moció que la conjuntura actual fa necessària adaptar la normativa i ha contextualitzat la proposta remarcat que segons les darreres dades del Ministeri d’Agricultura, les Illes Balears, juntament amb les Illes Canàries, tenen les terres en rústic amb el preu més elevat de tot l’estat. «No és casual que els preus més disparats siguin a dos arxipèlags amb un mateix model productiu», ha assenyalat. De fet, «aquests preus desbocats estan expulsant els pagesos del que es i deuria seguir sent el seu hàbitat».

No obstant això, el portaveu ecosobiranista ha matitzat que hi ha d'altres factors determinats com ara aquesta dificultat per accedir a la terra per l'aparició de capitals inversors que acaparen aquest recurs bàsic dificultant el dimensionament de les empreses familiars agràries, arrelades al territori i que formen part de la història de l'illa. Així ha assegurat que «la compra de terres amb l’objectiu de destinar-les a usos que res tenen a veure amb l’activitat pròpia del sector primari no només està expulsant els pagesos sinó que també està alterant la fesomia del paisatge illenc».

Tot, ha dit el líder insular de MÉS, en un context de canvi climàtic, amb rècords de turistes i minva de recursos. «Els recursos hídrics disponibles es troben al 53 per cent. I la situació dels embassaments del Gorb Blau y Cúber han empitjorat la situació i es troben al 33 per cent. Totes les illes ens trobam en situació de prealerta per sequera». Segons Alzamora, «no podem traslladar la pressió que fins ara ha tengut la costa a l’interior».

Davant d’aquest panorama MÉS per Mallorca defensava una planificació urbanística i agrària a través del Pla Territorial de Mallorca (PTI). Una proposta, que d’acord amb Alzamora, el sector primari demana. «Els mateixos pagesos demanen que es legisli l'accés a la terra per a evitar que l'agricultura desaparegui». En aquest sentit, Alzamora ha assegurat que cal deixar ben clar que al camp no hi ha d’haver hotels. «La terra per qui la treballa». Amb tot, ha lamentat el contra del PP, Vox, el Pi i l’abstenció del PSOE.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Caub, fa 14 dies
Jaume Alzamora va ser l'encarregat de protegir el sòl rústic. Era la seva responsabilitat directa durant els passats governs. No va fer una merda. Ni tan sols va fer respectar la norma. No es que no millores la protecció. És que va permetre que la norma que hi ha no es respectés. És tristíssim però els fatxes només fan el mateix que ell.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente