cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

Llorenç Perelló, director de l'IEB, reconeix que «La lliure elecció de llengua a les escoles pot tenir efectes negatius en l’ús del català»

Actualment, les competències en Política Lingüística les gestiona l'Institut d'Estudis Baleàrics, el seu director, Llorenç Perelló, ha confessat, en una entrevista a IB3, que la segregació lingüística a les escoles, pot ser negativa: «La lliure elecció de llengua a les escoles pot tenir efectes negatius en l’ús del català», ha declarat.

«El català ha de ser un requisit per als llocs de feina amb una clara voluntat de destinar-se al públic i per a les places que tramitin documentació», encara que justifica que el català no sigui requisit a la Sanitat.

Perelló també s’ha referit al pla pilot de la lliure elecció de llengua a les escoles i confessa que «pot tenir afectacions en l’ús del català». Malgrat tot, diu que no només cal fer feina per normalitzar la llengua a les escoles sinó també a d’altres àmbits, fer-la més present al carrer. I això ho intentaran unint llengua i cultura, els dos pilars de l’IEB. «Hem signat convenis amb la majoria d’Ajuntaments de les Illes per incloure en la seva programació habitual grups de música en llengua catalana», ha explicat com a novetat Perelló.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per jbm, fa 6 mesos
Si es fes ben fet seria bo per a la llengua ... Lo mal és que ho faran malament per a perjudicar-la.
En qualsevol cas serà dolent per a la cohesió social.
Valoració:0menosmas
Per unaperaqui, fa 7 mesos
Per a Al Emigrante

Un pària... O un colonitzador, que és el que són els que venen a imposar-nos la seva llengua, en aquest cas castellana, que no és aquí llengua pròpia, ni nostra ni res. És llengua imposada.
I després hi ha els gonelles, que són la curtor personificada perquè creuen que el català només és per xerrar "entre noltros" i no per les coses "sèries i professionals" i "per educació", i a més no és pot dir català sinó mallorquí, que és com si dius que l'anglès a Nova York s'ha de dir novaiorquès i no anglès... De curts, com deia.
Valoració:3menosmas
Per Catalunya insular, fa 7 mesos
A l'Emigrante: així a les Balears el 75% de la població és estrangera! Gràcies per la informació.
Valoració:6menosmas
Per Al Emigrante, fa 7 mesos
Si no t'integres a una societat i adaptes la seva llengua, tota la vida seràs un pària! Això és el que voleu per els vostres fills? Molt mal els voleu, tal vegada quan els hi demanin el català en una feina que els interessi, estarán limitats...i si s'ha de parlar la llengua més parlada, potser començem a estudiar xinès o suahili...
Valoració:11menosmas
Per Xisca, fa 7 mesos
Els que hi sortiran perdent, seran ells. Sempre seran foresters, i la seva integració incompleta. No entendran moltes de les converses que se fan en grup, i quedaran en evidencia amb la seva incultura, triada lliurament per les seves famílies. Quin profit en poden tenir? És una barbaritat.
Valoració:32menosmas
Per Ja ho val!, fa 7 mesos
Els efectes negatius que tindrà aquesta destrossa, no seràn just sobre la llengua catalana, ni tan sols sobre la mostra cultura. Si no que se carregarà molts de valors i principis que s'inculquen a les escoles, que se transportarà a tota la nostra societat, ja de per si amb una convivència difícil, per mor de tanta gent vinguda de fora i tot anirà a pitjor.
Amb tantes coses com hi ha per fer i arreglar, aquests rancis fan gastar mil.lions dels doblers dels impostos de la gent, per convertir a unes escoles que treballaven per ser integradores, en segregacionistes.
Valoració:39menosmas
Per cremat, fa 7 mesos
Redena, quina descoberta. És just per això que la imposau! Per accelerar la desaparició del català.

I la Sanitat, què és, que no és un servei públic?
Valoració:26menosmas
Per Emigrante, fa 7 mesos
El catalán se sostiene por obligación.
Si dejan de imponerlo la gente elegirá estudiar en el idioma que habla.
Y en Baleares, el 75% de las personas hablan idioma español.
Valoració:-65menosmas
Per Catalunya insular, fa 7 mesos
Al País Basc ha funcionat molt bé. El basc guanya parlants. Aquí en perdem! Pot ser que caldrà pensar que ens cal canviar el sistema!
Valoració:21menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente