algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
13°

Per a MÉS que el Govern destini una partida de 750.000€ a l'oficina de la llengua de VOX ja justifica una esmena a la totalitat als pressuposts

MÉS per Mallorca ha justificat la seva esmena a la totalitat dels pressuposts presentats pel Govern per al 2024 en considerar que aquests «no donen solucions als problemes estructurals del país, ni respostes a les necessitats immediates de la població».

El portaveu parlamentari dels ecosobiranistes en el Parlament, Lluís Apesteguia, ha defensat d'aquesta manera el seu rebuig als comptes públics de l'Executiu, en una compareixença de premsa aquest dilluns en el Parlament, abans del ple del dimarts en el qual es debatran aquestes esmenes.

Apesteguia ha indicat que el fet que el Govern destini una partida pressupostària de 750.000 euros per a la creació de la denominada 'Oficina de Llibertat Lingüística', «ja justificaria l'esmena a la totalitat», ja que, en la seva manera d'entendre, aquests doblers es dedicaran a «una oficina política de VOX per a perseguir el català».

En aquest sentit, ha qualificat de «vergonya absoluta» que es faci aquesta dotació d'un organisme del qual «ni tan sols s'ha tramitat el projecte de llei» per a la seva creació, per la qual cosa es desconeix «el seu funcionament, el personal i la seva seu».

«Es desconeix per a què es necessita aquests doblers però VOX disposarà d'aquests 750.000 euros per a perseguir el català, amb una oficina que preveu multes estratosfèriques a institucions que decideixin emprar la llengua pròpia de les Balears», ha destacat.

El portaveu de MÉS també ha assenyalat la seva «discrepància» amb el pressupost en matèria fiscal, perquè, al seu judici, «beneficia a les persones amb rendes altes i molt altes», amb una modificació de l'IRPF.

Així mateix, el diputat ha incidit en què es tracta d'uns pressupostos expansius «no per voluntat del PP, sinó perquè es viu una conjuntura econòmica expansiva» però amb aquestes baixades d'impostos es fa «més vulnerable» l'administració pública.

De fet, ha advertit que si en un futur es produeix un estancament o recessió econòmica, cosa que ha pronosticat com a «probable» pel model econòmic de les Balears «basat en una bombolla econòmica i en un monocultiu turístic»; les Balears tendran «un sistema tributari que els permetrà recaptar menys».

«En aquest escenari es podran fer dues coses, retallar serveis públics o pujar imposts, i és absurd que en els moments econòmics de bonança es retallin imposts pensant a pujar-los quan la gent ho passi malament», ha puntualitzat.

Apesteguia ha censurat que es retallin partides per a l'adaptació d'edificis públics al canvi climàtic, els centres educatius en concret, per la qual cosa ha qualificat de «deslleialtat institucional» cap als Ajuntaments, el fet que aquests últims hagin de fer front a aquesta mena d'inversions.

D'altra banda, ha recriminat que l'Executiu autonòmic no prevegi partides per a lluitar contra «la massificació i saturació turística», sinó que augmenti la dotació destinada a la promoció i ha insistit que aquesta competència l'haurien d'exercir els Consells insulars, per la qual cosa ha demanat mesures de «decreixement».

El representant de MÉS ha assenyalat que també s'han retallat els pressupostos del programa SOIB Jove, els fons propis de l'Ibavi o per a les ajudes de menjadors escolars.

Sorprèn que es mantenguin els ministeris

En ser preguntat per la composició del nou Consell de Ministres espanyol, Apesteguia ha afirmat que la seva formació «no avalua els nomenaments de persones, sinó les propostes polítiques».

Així, s'ha mostrat «sorprès» perquè finalment no s'hagi dut a terme una reducció del nombre de Ministeris i s'ha mostrat «preocupat» perquè el Govern «només parli del Govern en clau de partit i estatal» i «no digui en clau balear els temes que vol negociar amb cadascun dels ministres per fer polítiques en favor de la gent i de les Balears».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Xaume, fa 19 dies
I lo que és més greu: per falta de pressupost deixen sense bono de menjador a dos mil nins i nines que complien tots els requisits exigits. Però per pujar-se el sou si que en sobren de doblers. Ja no respeten ni sa fam dels nins. No podien caure més baix...
Valoració:3menosmas
Per A. Cirer, fa 19 dies
Justifica una mobilització ciutadana, siguis de Més, de Menys o de ningú.
Ja vaig dir que no hem de consentir una policia lingüística, a ca nostra, contra la nostra llengua i pagada amb els nostres impostos. DEMENCIAL
Valoració:4menosmas
Per Fins a la coroneta,, fa 20 dies
No hi ha doblers, per fer descomptes a les compres que se fan al petit comerç. Però hi ha gairebé un mil.lió d'euros per mantenir una oficinota amb quatre mals polític que també son uns ciutadans inadaptats, que se dediquen a vigilar a la gent perque no parli en la nostra llengua i a imposar el foraster.
Valoració:4menosmas
Per Schmidth, fa 20 dies
Gent de més, hem de ser realistes, vau tenir 8 anys per deixar la llengua al top ten però vam estar tirant pilotes fora durant molt de temps. Ara no val pisar excuses i anar de catalanistes, joer! Ja me sap greu però teniem les eines o no les varem saber usar.
Valoració:3menosmas
Per Maikel, fa 20 dies
Tot aquesta desgràcia que ens passa és 100% culpa de MÉS Castellà per a Mallorca (crossa rumpuda del PSOE), la seua covardia i despatxitis.

Valoració:-1menosmas
Per Fracàs, fa 20 dies
Ara de cop i volta la llengua catalana al cap damunt de tot, després de 8 anys de fracàs de política lingüística inexistent del pacte de retrocés de Fancina Armengol i companys de fatigues.
Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente