nubes dispersas
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
21°

Francina Armengol i Ximo Puig proposen usar la doble denominació 'català/valencià' al Parlament espanyol

Ximo Puig va anunciar aquest dilluns que ha parlat amb la presidenta del Congrés, Francina Armengol, per fer servir la doble denominació 'català/valencià' a la Cambra Baixa si s’avança en l’objectiu de poder fer servir altres llengües a més del castellà. «En vàrem parlar divendres passat i ella hi està d’acord» va confirmar el líder del PSPV, que, com Armengol, és un clar defensor de l’ús de les llengües cooficials a les institucions de l'Estat.

En relació amb la declaració institucional feta pel president del Govern del País Valencià, Carlos Mazón divendres, en què es criticava que no s’inclogués el valencià, Ximo Puig va defensar que «no és moment de reobrir velles ferides i perdre’ns en batalles que no porten a res». «El pitjor que li pot passar al valencià és que sigui objecte de conflicte, els que no volen el valencià no poden tornar a portar-nos a aquesta situació».

A parer de l’expresident, «el PP veu problemes on nosaltres veiem avenços».Sobre l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, AVL, entitat que va crear el PP d’Eduardo Zaplana, va valorar que «és l’ens normatiu que ha servit per pacificar un conflicte que ara alguns volen reactivar».

El secretari general del PSPV-PSOE va valorar que «el que és un atemptat contra la llengua és no fer-la servir», i que «no poden defensar el valencià els que no hi parlen mai». Va afirmar que la decisió de permetre l’ús de les llengües cooficials al Congrés és un «pas determinant» que demostra que «l'Espanya diversa acaba imposant-se, i com més diversa sigui millor».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per l'observador, fa 10 mesos
Anam malament. Les coses s,han de poder dir pel seu nom, i el català, CATALÀ. No s,hi val voler enganyar-se a un mateix.
Valoració:2menosmas
Per Salomó, fa 10 mesos
Ja han parlat els "equidistants". Pensen amb les anques. Quina vergonya de seudopoliticoides
Valoració:4menosmas
Per Joan Miró Font, fa 10 mesos
Si a Balears, on es parla un català molt peculiar, ha set tan relativament fàcil que consti amb aquest nom a tots es textos oficials i es diga així també de manera col·loquial, per què no ha de ser possible a València, on es parla es dialecte més pròxim a sa llengua estàndard?
Valoració:5menosmas
Per Patriota, fa 10 mesos
Eso es una chapuza, además de un ataque en toda línea a los valencianos.
Valoració:-4menosmas
Per Catalunya sencera, fa 10 mesos
La manera millor de defensar la unitat de la llengua nostra és anomenant-la pel seu nom: llengua catalana o català. De la mateixa manera, la unitat de la nació catalana (de Salses a Guardamar, etc.), com es defensa més bé és amb el nom en singular (cf. Josep Guia) que més li escau al conjunt del territori nacional: Catalunya!
Valoració:7menosmas
Per De Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer, fa 10 mesos
El nom de la nostra llengua és CATALÀ.
Valoració:11menosmas
Per barrufet, fa 10 mesos
-Quina hipocresia,....fa uns dias el "PepeVox" valencià volía suprimir una sèrie de revistes en català que es publiquen fa temps a la comunitat valenciana i que degut a una serie de protestes dels sectors culturals valenciàns s´ha pogut aturar i ara surten protestant per que en el parlament espanyol i en la CEE també es pugui parlar en valencià (que tots saben que es la mateixa llengua o sigui el català)
-La proba que demostra que es la mateixa llengua es el fet de que moltes personas que necesitan el titol de català per la seva activitat profesional s´el poden anar a treure a Valencia com va fer el meu fill que es funcionari de la Generalitat catalana i que s´en va adonar que podiá conseguir el titol de català més ràpidament a Valencia que a la mateixa Catalunya. (Crec que va ser a Vinaroz a on hi ha una delegació u oficina de l´Universitat Valenciana).
Valoració:8menosmas
Per MMXXIX, fa 10 mesos
Puig, fent de botànic durant 8 anys a la Generalitat valenciana, no ha fet res per la llengua i ara surt amb aquesta proposta que sols serveix per enfortir més els blavers i embolicar la troca.
Valoració:14menosmas
Per un veí, fa 10 mesos
Me pareix molt bé, i al castellà el podrien dir castellano-andaluz-manchego.
Seria el més lògic.
Valoració:11menosmas
Per Toni F, fa 10 mesos
Tot dos no en fan un. Quina vergonya de politics renegats. Ni valentia tenen per plantar cara, per a ells la cadira val més que la propia dignitat. Quin panorama tenim, amics meus.
Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente