cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
24°

El TSJC obliga una escola de Girona a canviar el seu pla d'usos lingüístics

Segons ha explicat Vilaweb avui mateix, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tornat a fer servir la nova legislació educativa per obligar una escola de Girona a fer en castellà una assignatura o més que, «per la seva importància en el conjunt del currículum i la seva càrrega lectiva, puguin ser considerades com a principals». La sala contenciosa del TSJC, presidida per Javier Aguayo Mejías, ha dictat aquesta mesura de manera cautelar, accedint a la petició d'una família que així exigia aquest canvi a la classe del seu fill.

La nova legislació impedeix l'aplicació de percentatges d’idiomes en el currículum educatiu, però defineix el castellà com a llengua d’ús curricular i educativa. Ara el TSJC torna a agafar-se a aquesta definició per requerir a la direcció del centre que abans del 5 de setembre informi el tribunal dels canvis al seu pla d’usos lingüístics per a complir l’ordre judicial. La docència en castellà d’una assignatura troncal o més afecta el fill de la família que ho ha demanat judicialment, però també tots els seus companys de classe.

De les vint-i-cint hores setmanals de docència a l'escola, tretze i mitja són en català, una i mitja en castellà i una en anglès. A banda, s'imparteixen uns tallers que són tres en català, un en castellà i un en anglès. El tribunal ho altera de manera que a la classe d’aquest alumne s'haurà de fer, com a mínim, una assignatura troncal en castellà.

Aquesta assignatura haurà de ser íntegrament en castellà, de manera que no es podria combinar amb altres idiomes. A més, el tribunal diu que el material docent que es faci servir també haurà de ser en castellà. Per últim, diu que l’ordre de fer una assignatura en castellà s’haurà de complir durant els cursos següents de l’alumne, fins que no hi hagi una sentència ferma que decideixi de manera definitiva com actuar.

La interlocutòria judicial reconeix que la nova legislació educativa «no desplaça completament el castellà, des del moment en què es contempla el seu ús educatiu i curricular, i se’n garanteix el coneixement a la fi de l’ensenyament obligatori». Això, diu el tribunal, els permet «prendre les mesures oportunes, siguin cautelars o en la sentència definitiva, per a garantir la presència mínima de la llengua castellana, d’acord amb el que estableix al marc constitucional i legal, estatal i autonòmic».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Aprenent, fa 12 mesos
Conseqüèncias de la immersió língüísticas del PSOE.Si des de l'inici se hagués aplicat aulas separadas pel la llengua elegida. Aulas en balear per els balears, aulas en foraster per els forasters, aulas en anglès, en suec, alemany, francès respectivament.
Aquí hi ha dos enemics l'espanyol i l'anglès. Aquesta escola hauria de substituir l'espanyol per l'italià i l'anglès per l'alemany.
Se ha de evitar l'espanyol i l'anglès ja que són idiomas nocius per la llibertat de expressió.

Sempre se trobarà un Javier, un Aguayo, un Mejias, aquí mos troban un triple, tal vegada més que un multiple "espanyol".
Els espanyols a la manera anglesa o saxona com se diu ara, són els Simpsons. Els Botajara espanyols.

Valoració:-1menosmas
Per Guillem, fa 12 mesos
Jutges foresters, renegats de la llengua catalana, que no la volen aprendre, ni la volen escoltar.
Ens imposen la única llengua que coneixen ells i encara ens volen fer creure que això es democràtic i que es impartir justícia.
Valoració:12menosmas
Per MMXXIX, fa 12 mesos
A poc a poc, més i més en el costat fosc.
Valoració:13menosmas
Per ARRUIX!, fa 12 mesos
Quin oi de forasters! Que se'n vagin al seu poble a donar pel sac.
Valoració:14menosmas
Per Carlos Vilalta, fa 12 mesos
Bien.
Valoració:-11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente