algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

Sobre els drets lingüístics dels consumidors que el govern Bauzá va esborrar i que encara no hem recuperat

211395
El conseller d'Economia, Joaquín García (PP), durant el ple de l'aprovació de la llei de comerç l'any 2014

El 30 de setembre de 2014 va ser un dia negre per als drets lingüístics dels ciutadans de les Illes Balears; un dia negre de tants que hi va haver durant el govern del Partit Popular amb José Ramón Bauzá al capdavant. Aquell dia, el Parlament va aprovar una nova llei de comerç de les Illes Balears que arrabassava un article, present a la llei anterior, que garantia el drets lingüístics dels consumidors.

La llei de comerç -de l’any 2001 durant el govern de Francesc Antich-, vigent fins aquell moment, disposava d’un marc legal que impedia les agressions contra el dret dels consumidors a expressar-se i a rebre informació en la llengua pròpia de les Balears.

Concretament l’Article 8, ‘Drets lingüístics dels consumidors’, recollia el dret dels consumidors a ser atesos en alguna de les llengües oficials de les Illes Balears i el dret a ser atesos en la llengua oficial que triïn en els establiments al detall amb més de tres treballadors.

Quant a la senyalització i els cartells d’informació dels establiments, havien de ser redactats, almenys, en català. A més, els establiments comercials havien d’informar els consumidors dels seus drets lingüístics mitjançant la col·locació dels anuncis corresponents.

Finalment, l’Article 8 també apuntava que les administracions competents havien de promoure l’ús progressiu de la llengua catalana en les activitats comercials, com també en els rètols, símbols i distintius dels establiments comercials de les Illes Balears.

Per tant, què va significar la derogació de la llei de 2001 i l’aprovació de la llei de Comerç de Bauzá?​

Ho explica la Plataforma per la Llengua en la seva campanya ‘Siguem consumidors de primera’: «Vàrem perdre el dret de ser atesos en qualsevol de les dues llengües oficials, el dret de no ser discriminats per raó de llengua i el dret d’obtenir la retolació i la informació fixa en català. La llei de Consum de Bauzà obliga a etiquetar en castellà, fins i tot els productes als quals no obliga la llei espanyola, com ara els productes alimentaris tradicionals de les Illes Balears que només es venen aquí. Els catalanoparlants vàrem esdevenir ciutadans de segona».​

En quina situació es troben ara els drets lingüístics dels consumidors de les Illes Balears?

L’any 2021, el Govern va començar a tramitar l’avantprojecte de la llei de protecció de les persones consumidores i usuàries. L'Obra Cultural Balear (OCB) va expressar que aquesta llei hauria de recuperar les disposicions de la llei de comerç del 2001. No obstant això, aquesta tramitació s'ha aturat durant tot aquest temps per les discrepàncies entre els partits del Pacte sobre aquest mateix tema. Unides Podem i el PSIB no estan d'acord amb la pretensió de MÉS de garantir per llei dels drets lingüístics dels consumidors.

Des de la Direcció General de Consum, en mans d’Unides Podem, es remarca que les peticions de l'OCB pertanyen a l'àmbit del comerç i no als consumidors. Per tant, s'haurien d'introduir a la llei de comerç vigent, la de 2014 de Bauzá.

El passat mes de febrer, MÉS per Mallorca va defensar això mateix: incorporar una esmena a la llei de comerç de 2014 per tal de recuperar els drets lingüístics que s’hi havien retirat. En concret, l’esmena proposava introduir una nova disposició final anomenada 'Drets lingüístics dels consumidors' amb el contingut exacte de la anterior llei elaborada pel govern de progrés l’any 2001.

No obstant això, PSIB i Unides Podem, s’hi varen posicionar en contra i varen fer caure l’esmena.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per dic, fa dervers d'un any
Quines penques.Creus que els drets dels castellà parlants es tenen de defensar?
Valoració:6menosmas
Per Potser sí, fa dervers d'un any
Comés que quan hi ha partits de dreta d´un dia per l´altre anul·len llibertats i drets i els d´esquerra els costi tant de
temps restab lir.les, si és que ho fan?
Són malfeiners els d´esquerra?
Valoració:2menosmas
Per Costafreda, fa dervers d'un any
Pels traïdors als ciutadans i la llengua de la seva terra mai haurien d'aconseguir el perdó.
Valoració:6menosmas
Per Retrocés, fa dervers d'un any
Fa riure que a hores d'ara encara donem la culpa de tot a Bauçà. El Govern de n'Armengol representa el fracàs perquè precisament la seva gestió prové de gent que diu que és progressista. El tren de Llevant? Sí, i l'autopista de Campos, i la massificació turística i el desenvolupament urbanístic i la ridícula política lingüística que contribueix a facilitar el progres del castellà a marxes forçades, i la imparable privatització de serveis públics. Només són uns exemples, en podríem posar més. Per exemple la contractació de càrrecs de confiança provinents de la península que a damunt han tengut la pretenció de cobrar el plus de residència.
Valoració:9menosmas
Per Hi ha molt de mal pel cap. I no son crosteres, fa dervers d'un any
La Espanya profunda desplega tota la seva destructivitat i la seva maldat, contra els Països Catalans, simplement per enveja i perque mos té por.
I aquest tal Bauzá va propinar tan de mal a la seva pròpia terra, que se li hauria de fer pagar de la seva butxaca tot el que va destruir, començant pel Tren del Llevant. I en quant al mal en contra del nostre patrimoni immaterial, se l' hauria d'obligar a demanar perdó públicament cada dia, encara que en la seva dèria, ell no just no té cap remordiment de tot el mal que va fer a les Illes Balears, sinó que se pensa que va obrar de manera justa i eficaç i que és un gran patriota espanyol.
Perque a dins del programa mental de tota aquesta gent ultra espanyolista d'extrema dreta, hi ha ficat un virus que els du a pensar que com més energumenades i barbariitats els fan als catalans, als valencians, als balears i als seus paisos, millors espanyols, més patriotes i més herois son ells. I el més trist, és que no se deixen ajudar, perque bons professionals els dónin la ma i els duguin al món real.
Valoració:3menosmas
Per bi- linguie, fa dervers d'un any
els drets linguístics dels castellanoparlantans també s'han de poder defensar
Valoració:-22menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente