algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
14°

Presenten el manifest 'Visc a Mallorca!': «Votau pensant en la gent i el país»

Un grup de persones de diferents sectors, àmbits i professions s'han unit per a conscienciar la ciutadania mallorquina de la importància d'anar a votar a les eleccions del maig vinent.

Aquest divendres, a les 11 hores al pati de l'Estudi General Lul·lià, s'ha presentat el manifest 'Visc a Mallorca!' en què diverses personalitats de l'illa, encapçalades per Lila Thomàs i Clara Fontanet han llegit un manifest adreçat a la societat mallorquina amb l'objectiu de conscienciar de la importància de votar a les properes eleccions.

Els impulsors de la iniciativa afirmen que aquestes són «unes eleccions molt importants», ja que les Illes Balears s'enfronten a grans reptes com «l'augment de la inflació, la manca d'habitatge accessible, la pèrdua d'ús social de la nostra llengua, l'espoli fiscal, els costos de la insularitat, el domini del patriarcat o el canvi climàtic, entre d'altres».

Així, el text exposa que «les polítiques han de tendir a establir un escut de defensa social davant la crisi i emprendre un camí de transformació». El document també afirma que «no ens podem permetre el luxe de defallir i caure en el pessimisme que conduiria a la resignació i quedar-nos on sempre».

Els signants del manifest són personalitats diverses de l'illa, com el comunicador Àngel Aguiló, l'expresident de Palma XXI Jaume Garau Salas, els gestors culturals Clara Fontanet, Mahécor Mbengue i Enric Pozo, l'investigador de l'institut oceanogràfic Biel Jordà, la historiadora Maria Margalida Perelló, l'ecologista Margalida Ramis, l'activista per la llengua Neus Sánchez i les periodistes Marta Terrassa i Neus Tur. També donen suport al document figures polítiques de diverses tendències, com els exconsellers del Govern Celestí Alomar i Miquel Rosselló, l'exdirectora de l'IB-Dona Lila Thomàs, les antigues regidores de l'Ajuntament de Palma Nanda Ramon i Aurora Jhardi o qui fou president de les Illes Balears pel PP, Cristòfol Soler.

Lila Thomàs, portaveu del col·lectiu, ha declarat que «això només és el començament. No aturarem de fer feina fins a aconseguir que tothom vagi a votar el proper maig. La idea és iniciar una recollida de firmes i fer una crida a la participació. Consideram necessari recuperar la iniciativa i la mobilització de la ciutadania i de les entitats, associacions i sindicats, per fer de Mallorca un lloc millor. Volem que la gent s'informi, reflexioni i després, voti el que més li plagui. Sempre, pensant en els reptes als quals ha de fer front aquesta terra».

A la presentació han assistit Cristòfol Soler, Lila Thomàs, Mahécor Mbengue, Neus Tur, Clara Fontanet, Celestí Alomar, Miquel Rosselló, Jaume Garau i Biel Jordà.

Manifest

«El pròxim dia 28 de maig es celebren eleccions municipals i autonòmiques.

Són unes eleccions molt importants. Avui, les Illes Balears s'enfronten a grans reptes. L'augment de la inflació, la manca d'habitatge accessible, la pèrdua d'ús social de la nostra llengua, l'espoli fiscal, els costos de viure a una illa, el domini del patriarcat o el Canvi Climàtic... i, sobretot, a la necessitat d'una revisió a fons del model socioeconòmic actual. Això implica un esforç comú i una estratègia política compartida, malgrat la política no estigui de moda.

Malauradament, vivim una època de falses notícies i del “quan pitjor, millor”. És cert que els casos de corrupció i la prepotència d'alguns no ajuden a prestigiar la política, ni les institucions, però cal saber distingir: No tothom és igual.

Després de l'esforç col·lectiu que va representar la lluita contra la pandèmia, les polítiques han de tendir a establir un escut de defensa social davant la crisi i emprendre un camí de transformació, no ens podem permetre el luxe de defallir i caure en el pessimisme que conduiria a la resignació i quedar-nos on sempre.

L'esforç de cadascú, des de casa, des del poble o des del barri no pot ser segrestat per ningú. La defensa de la llibertat com a ciutadans i ciutadanes i la sobirania com a poble és necessària per mantenir-se forts i resistents.

Les eleccions són això i, davant la transcendència del moment, nosaltres fem una crida.

Amics, amigues: informau-vos, reflexioneu i després, voteu el que més us plagui. Sempre, pensant en la gent i el país.

Perquè la democràcia s'ho val. Perquè Mallorca s'ho val. Entre totes i tots, mantindrem la il·lusió.

Visc a Mallorca!».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Claro que sí, guapi, fa dervers d'un any
@ Lluís Felipe Lorenzo García

Ya me perdonarás, Corbatitas, pero si Tamames es un chaquetero, qué es Soler?.
Y no hablo del PP, que ya tiene narices.
Aún puedes ver colgado por ahí algún discurso de cuando era de la OJE.
Y lo estoy viendo en la foto ahora mismo.
Tamames es un viejo caduco.
Soler aún no.
🤷🏻‍♂️
Valoració:-2menosmas
Per Carme, fa dervers d'un any
A mallorquí (de pacotilla),
No sé si ets un troll o ets directament beneit: el teu comentari anima a votar!
Valoració:11menosmas
Per Prou, fa dervers d'un any
Ara bé, és cert que cal evitar que “governi” aquí (el que Madrid permeti) la ultradreta i el partit espanyol que ara “governa”.
Valoració:10menosmas
Per ufffff, fa dervers d'un any
Luis Felipe Lorenzo García uuuuffffffff
¿Creus que sa gent possa atenció a ses tevas ensonyacions?
Es hora que creguis que lo teu es un conyazo infumable.
Uuuuuuuuuuuuuuuuufffffffffffffffffffff
Valoració:-1menosmas
Per Prou, fa dervers d'un any
Tanmateix, votem el que viotem o no votem, aquí governa Espanya, no nosaltres. Som una colònia, no ho oblideu.
Valoració:12menosmas
Per Mallorquín, fa dervers d'un any
Es más necesario que nunca que la gente de bien acuda a votar en masa.
Socialistas, comunistas, y pancatalanistas, quédense en casa.
Valoració:-27menosmas
Per Lluís Felipe Lorenzo García, fa dervers d'un any
Cent per cent d'acord amb el manifest però la realitat és que governa un partit que no ha volgut prohibir la prostitució i està acusat d'organitzar reunions de partit contractant prostitutes. El mateix que va permetre els GAL (no puc afirmar que els va promoure però...), que no ha tingut temps de tocar el cos de José Antonio Primo de Rivera del seu lloc privilegiat a Madrid, el mateix que ha defensat eximir de l'obligatorietat del català a funcionaris sanitaris, el mateix que s'ha gastat diners en una senyalització per traduir la paraula tanatori a tanatorio.... L'únic que ha fet l'esquerra balear i catalana ha estat firmar una derrota durant quatre anys en els quals ha estat humiliada com a esquerra i com a catalana. Després de la humiliació demanen mantenir-hi la il·lusió, no fos que ens traslladem a un país democràtic on l'ombra del feudalisme no sigui tant allargada. Disculpeu, però un territori on un ex dirigent del PCE acaba essent candidat de VOX... Mallorca va ser poblada per menorquins fa devers 5.000 anys, som un país menorquí. Una bona opció és anar a Capdepera i saludar els nostres veïns. Que Espanya munta una festa, benissim pels espanyols i qui compra les entrades per a anar al cinema validant la suposada democràcia. Enhorabona, això sí. Han blanquetjat l'Antic Règim. No ja la dictadura franquista i els seus hereus, han blanquetjat l'Espanya putera i que continua sense prohibir la prostitució. La dels "machos violadors" que surten en sis anys de la presó. La dels equips de matons que envolten un disident i provoquen un accident o el deixen sense clients ni possibilitat de pagar el lloguer. El que no interessa és una abstenció major del 50% que posi en dubte la vigència d'aquest règim i blanquejament. El que no interessa és que els contribuents perdin la motivació i aturin l'economia. Que no tinguin fills. Que no tinguin ingressos i no afavoreixin la recaptació de nous imposts. He sentit que l'economia de la zona Euro ha crescut un 0%. Ja podeu fer manifests. La sensació de llibertat i democràcia, una esperança i alegria perduda, es traduïa en motivació per treballar, produir... Ha estat al servei del sistema capitalista. Creure en una vida millor. Res diferent a l'Antic Règim. Sí al manifest però zero per cent de credibilitat. Manen els puteros.
Valoració:10menosmas
Per Gent de país?, fa dervers d'un any
De quin país? Si aquí no hi ha cap projecte de país que no digui el de l'autonomia espanyola. Gent de país que s'ha carregat la política lingüística amb la intenció d'evitar el conflicte amb els castellanistes? Gent de país que incentiva el desenvolupament turístic? Gent de país que ha contruït l'autopista de Campos? No ho entenc.
Valoració:18menosmas
Per Fiu Fiu, fa dervers d'un any
un altre repte és la inseguretat i la delinqüència
Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente