cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 18°
18°

MÉS impulsa l’ús dels topònims de les Illes Balears en català a Google

210495

El Parlament ha aprovat aquest dijous horabaixa una Proposició no de Llei de MÉS per Mallorca perquè Google, en la versió castellana de l'aplicació Google Maps, faci servir els topònims de les Illes Balears d'acord amb els criteris habituals emprats també en la resta de llengües i que les institucions de les Illes Balears s’adrecin a Google per a demanar-li que esmeni aquesta situació.

«El fet és que els topònims formen part del patrimoni cultural immaterial i de la identitat dels pobles i, alhora, són un element essencial en la identificació dels territoris. D’altra banda, és usual que topònims propis d’altres llengües s’adaptin a la llengua de recepció; això, sempre que l’existència de formes adaptades tenguin una tradició i un ús consolidat. Si no és el cas, el criteri comú és usar la forma pròpia de la llengua d’origen. Per aquest motiu, només hi ha formes adaptades d’alguns topònims de les altres llengües. Així, en català tenim Londres (i no London) i alhora tenim Manchester (i no Mantxester)», han remarcat.

L’aplicació Google Maps, de l’empresa Google, té diferents versions lingüístiques, segons les preferències indicades o la llengua de navegació per Internet. Els topònims dels mapes es mostren en la llengua pròpia del territori o bé en les formes adaptades d’acord amb els criteris internacionals habituals. Però aquest ús, que es dona en totes les llengües, té una excepció molt important si es consulta Google Maps en castellà, ja que en aquest cas, els topònims de les Illes Balears es poden trobar formes com per exemple 'Santañy', 'Lluchmayor', 'La Puebla', 'Ferrerías', 'San José' o 'San Antonio Abad'.

Segons el diputat de MÉS per Mallorca, Joan Mas ‘Collet’, «aquestes formes de topònims propis de la llengua catalana no tenen cap classe de justificació i són una falta de respecte cap a la cultura i els ciutadans de les Illes Balears, així com de tots els territoris de parla catalana». És per això que «creim que aquest Parlament i totes les institucions de les Illes Balears s’haurien de dirigir a Google per tal que esmeni aquesta situació tan anòmala».

Per tot això, MÉS per Mallorca va presentar una PNL perquè el Parlament insti Google que, en la versió castellana de l'aplicació Google Maps, faci servir els topònims de les Illes Balears d'acord amb els criteris habituals emprats també en la resta de llengües: en la llengua de recepció per als casos que hi hagi forma tradicional consolidada i en la llengua pròpia del territori, el català, per a la resta; i que insti la resta d'institucions de les Illes Balears a adreçar-se a Google per a demanar-li que esmeni aquesta situació tan anòmala.

La PNL ha resultat aprovada amb els vots a favor de totes les formacions, manco Ciutadans i Vox. Finalment, els mallorquinistes han recordat que Compromís i Esquerra Republicana han presentat la mateixa PNL als respectius parlaments del País Valencià i Catalunya.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Balearium, fa 7 mesos
A esos les quedan 2 telediarios...
Valoració:0menosmas
Per antifa, fa 7 mesos
I els fatxes cruixint de dents i amb la bilis súper corrosiva. ARRUIX !
Valoració:0menosmas
Per Gran esdeveniment, fa 7 mesos
Fins i tot el PP hi ha votat a favor, cosa que vol dir que la iniciativa no representa cap gran cosa. El polítics estan interessats a convertir allò que és anècdota en categoria, amb grandiloqüència estrepitosa. Vuit anys amb la política lingüística guardada al calaix dels trastos vells i ara, a tres mesos de les eleccions, ens presenten aquestes cosetes.
Valoració:3menosmas
Per Picodemonte, fa 7 mesos
Esa formación desaparece en 3 meses del Parlamento.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente