algo de nubes
  • Màx: 20.16°
  • Mín: 10.68°
10°

[FIL] L'OCB exposa els problemes jurídics i sociolingüístics que suposa l'exempció del català per al personal sanitari

209389

L'Obra Cultural Balear ha compartit a les xarxes socials un fil informatiu en què qüestiona l'adequació al dret i els problemes que suposa l'exempció del requisit d'acreditar coneixements de llengua catalana als professionals sanitaris candidats en els processos d'estabilització.

El fil de l'entitat en defensa de la llengua recull, en primera instància, les vulneracions de l'ordenament jurídic que aquest fenomen suposa. Recorda que l'Estatut d'Autonomia, que aviat complirà quaranta anys, obliga les institucions a perseguir la normalització lingüística. A més, incideixen en el fet que el Decret Llei 6/2022 preveu una exempció temporal amb una moratòria de dos anys per poder-lo acreditar, i no l'«exempció massiva, permanent i vitalícia» que denuncien.

A continuació, l'OCB detalla els motius pels quals no és pertinent aquesta exempció. Destquen, en primer lloc, la incoherència en excepcionar certs professionals sanitaris i no d'altres, la qual cosa pot generar un greuge comparatiu. A més, denuncien que l'IB-Salut concentra un 38% del total de reclamacions per vulneracions dels drets lingüístics i un 66% dels casos que afecten l’Administració autonòmica. Conclouen afirmant que «sense un personal sanitari capacitat lingüísticament, els drets lingüístics dels ciutadans són paper banyat».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per A veure, fa dervers d'un any
Que els paguin un bon sou i vendran metges més vàlids, humanament i lingüística.
Valoració:3menosmas
Per Tot un despropòsit, fa dervers d'un any
Pels malalts d'aqui, que quan estam malalts i assustats i no estam per fer traduccions, haver de parlar en una llengua forastera a ca nostra. Però sobre tot pels majors que han perdut la pràctica del Castellà és una condemna en tota regla
No tolerarien, su fos a la inversa, aquests pancastellanistes que volen Castellà com a llengua unica, , que els ho féssin a les seves mares i padrines si els metges els parlassin en Català i si no ho entenien "idò res: ja t'ho faràs"..
Se veu que noltros som menys persones i menys humàns que els monolingues del Castellà.
Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente