nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
16°

MÉS aposta per un nou pacte polític entre la ciutadania i Espanya, «que blindi l‘autogovern, els drets i les llibertats de les Balears i Pitiüses»

El coordinador general de MÉS per Mallorca i candidat a la presidència del Govern, Lluís Apesteguia, acompanyat del diputat Joan Mas ‘Collet’, han presentat una Proposició no de Llei (PNL) que la formació ha registrat al Parlament.

El text presentat aquest 6 de desembre, dia en què Espanya celebra l’aniversari de l’aprovació del referèndum de la Constitució espanyola de 1978, insta el Parlament a constatar que l’Estatut d'Autonomia de les Illes Balears de 2007 ha acabat el seu cicle.

En aquest sentit, des de MÉS per Mallorca aposten per iniciar la negociació d‘un «nou pacte polític entre la ciutadania del país i el Regne d’Espanya, que blindi l‘autogovern, els drets, les llibertats i els interessos de les Illes Balears i les Pitiüses, a partir de l’actualització de la sobirania il·legítimament derogada».

En aquest sentit, Lluís Apesteguia ha apuntat que «volem aprofundir en la democràcia i l’autogovern, perquè les dues coses signifiquen unes millors condicions de vida per a la ciutadania; no pot ser que la Constitució sigui un corsé a l’hora d’emprendre mesures a favor de l’habitatge o el foment de l’economia local, i no pot ser que l’Estat incompleixi sistemàticament l’Estatut i boicotegi les polítiques de decreixement que duim a terme les institucions pròpies de les Illes Balears».

El diputat Joan Mas ‘Collet’ ha assenyalat que «és imprescindible iniciar un nou procés constituent, tant de l’Estatut d’Autonomia com de la Constitució espanyola. El model actual està caducat. A dia d’avui, només la població major de 62 anys va poder votar-la».

Per altra part, la PNL presentada també insta el Parlament a considerar il·legítima l’aprovació dels Decrets de Nova Planta, fruit de la invasió d’un territori sobirà per part d’un regne estranger, així com l’ocupació militar posterior i la imposició en aquesta terra de la política, administració, legislació i cultura de Castella.

Finalment, la iniciativa impulsada per MÉS per Mallorca insta el Parlament a constatar que els períodes democràtics viscuts a l'Estat espanyol han estat condicionats per aquestes ocupacions i imposicions, per la qual cosa consideren que el Govern espanyol ha de promoure un nou procés constituent que suposi un pacte entre ciutadans lliures i entre pobles lliures.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Deixats, fa dervers d'un any
No mereixen cap vot. Han estat 8 anys a l’administració. Són uns deixats. Varen abandonar la llengua després l’ecologisme i mai han tengut cap intenció d’augments l’autogovern. S’han comportat com a Zaplanas. Només volien el sou.
Valoració:3menosmas
Per Mallorquín, fa dervers d'un any
Muchas ínfulas tienen estos pancatalanistas de menys siendo tan insignificantes y marginales…
Valoració:-2menosmas
Per Maikel, fa dervers d'un any
MÉS feina, MÉS carpe diem, MÉS respecte als principis, MÉS debats, MÉS serietat i MENYS fer constament el 🤤 o 👻 o 🎃👈
Valoració:1menosmas
Per ¿¿¿¿¿¿???????, fa dervers d'un any
"Entre la ciudanía y España". ¿Se pueden escribir barbaridades más grandes?. Servidor a estas chorradas las disfrazaría de alguna manera. Vótalos a estos.
Valoració:-3menosmas
Per Guillem, fa dervers d'un any
Ben fet MÉS. Es molt difícil mantenir-se contra corrent, tenint enfront a tot l’aparell del estat amb les seves clavegueres i els potents mitjans de creació d’opinió del IBEX 35 defensant la Constitució. Gràcies per mantenir-vos ferms i continuar reclamant les competències estatutàries pendents.
Valoració:5menosmas
Per Pacte de comediants, fa dervers d'un any
Cada any la mateixa comèdia. Passat el dia de la Constitució els de Més tornaran al còmode constitucionalisme institucional. I d'aquesta manera fins l'any que ve. Com a mínim el PSOE no fa tanta comèdia. Aquestes fotos mostrant els cartellets, en fi; haurien de substituir l'assessor de les campanyes propagandístiques.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente