lluvia ligera
  • Màx: 10.16°
  • Mín: 7.47°

MÉS per Mallorca exigeix a l’Estat espanyol que no incrementi la despesa militar i abandoni l’escalada militarista

MÉS per Mallorca ha registrat una Proposició no de Llei per a exigir a l’Estat espanyol que no incrementi la despesa militar i abandoni l’escalada militarista després que el Consell de Ministres hagi aprovat un crèdit extra de mil milions d’euros per a despesa militar, responent al compromís adquirit respecte de l’OTAN d’augmentar la despesa militar fins a arribar al 2% del PIB en el termini de vuit anys. Aquest fet suposa doblar els més de 10.000 milions de pressupost amb el qual compta actualment Defensa. La PNL també insta el Govern espanyol a «rectificar i no incrementar la despesa militar i a destinar la quantitat del crèdit a un repartiment equitatiu entre les comunitats autònomes infrafinançades per tal de destinar-ho a polítiques socials o de reforç dels serveis públics».

Segons els ecosobiranistes, cal tenir en compte que, el 2021, la despesa militar de l’OTAN va ser d’1.175.332 milions de dòlars, un 56% de la despesa militar mundial, mentre que els estats membres només representen el 12% de la població mundial. En aquest sentit, el diputat Joan Mas ‘Collet’ ha apuntat que «aquestes xifres indiquen el grau de militarització dels estats membres de l’OTAN i la desproporcionalitat respecte dels estats assenyalats com a una amenaça, com poden ser Rússia, amb una despesa de 66.000 milions de dòlars, o la Xina, amb quasi 295.000 milions de dòlars».

El diputat Mas ha finalitzat assegurant que «cal apuntar que l’OTAN és una organització centrada únicament en el fet militar i amb centre a Washington, capaç d’obligar l’Estat espanyol a gastar, que no invertir, en armament més enllà de la crisi econòmica de torn».

Per la seva part, el coordinador general de MÉS per Mallorca i candidat a la presidència del Govern, Lluís Apesteguia, ha destacat que «el militarisme implica que la indústria armamentística es beneficiï, sense importar el bàndol, i que es prioritzi el finançament a I+D de tecnologia aplicada a la guerra en detriment de la investigació destinada a l’autogestió energètica, a l’erradicació de malalties, a la despesa en benestar social, sanitat o educació, entre d’altres». En aquest sentit, Apesteguia ha recordat que l’Estat destina actualment 861 milions d’euros a I+D militar mentre que només en destina 287 a I+D sanitària; o que destina 2.341 milions d’euros a programes especials d’armes mentre que destina la mateixa xifra a l’ajuda oficial al desenvolupament, que és el setè exportador d’armes del món i que és el 17è país amb major despesa militar.

Apesteguia ha finalitzat manifestant que «és important recalcar la necessitat de retornar a l’europeisme i d’avançar cap a una política de defensa europea, sota control democràtic de la Unió Europea i amb centre a Europa».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per segur, fa dervers d'un any
Si vis pacem para bellum.
Valoració:-2menosmas
Per Nofret, fa dervers d'un any
En parlar d'unitat d'esquerres i equilibri entre les diferents posicions, no hi podem ficar partits que defensen la monarquia, protegeixen les clavegueres del estat, neguen el dret a l'autodeterminació dels pobles, defensen el dret de la banca i les multinacionals a mantenir dipòsits milionaris en paradisos fiscals i que les grans fortunes no paguin gaire impostos.
Governar amb el PSOE per aturar alguns desastres i arreglar algunes coses, potser més o menys encertat, però no ens ha de fer pensar que el PSOE és d'esquerres.
Valoració:6menosmas
Per Es PSOE comanda, fa dervers d'un any
Nofret, el partit que ataca permanent al PSOE és Més. Això de qualificar de puristes les persones que no perden la capacitat de criticar, és un subterfugi per eludir precisament la crítica. Que el PSOE comanda és una evidència, comanda tant que es poden permetre el luxe de no fer cas a les suposades demandes dels altres partits que incondicionalment sempre li acaben donant suport. Comanda tant el PSOE que fins i tot es pot permetre ni contestar les crítiques. Els basta i sobre amb ignorar les demandes i les "exigències".
Valoració:-2menosmas
Per Nofret, fa dervers d'un any
Es una llàstima que determinada gent de l'esquerra divina i purista, instal·lada sempre en el tot o res, entrebanqui sempre la possible unitat de les esquerres, fins i tot en contra de l’escalada militarista del estat espanyol. Penso que a les persones puristes, no els importa si ens quedem en res. Crec que hi ha gent d’esquerres que no entenen que res entre col·lectius de persones és pur i menys si parlem de política. Cal cercar l'equilibri entre les diferents posicions de la gent d'esquerres. D’acord en no acceptar ni aprovar el que no ens agrada, però si volem guanyar al estat i avançar en llibertats, democràcia i benestar, no podem atacar constantment als possibles aliats i fer més fort al enemic.
Valoració:2menosmas
Per El PSOE comanda, fa dervers d'un any
El PSOE no fa cas a Podemos i aquets de Més volen que els socialistes els facin cas a ells. A més a més el senador Vidal va votar uns pressuposts generals que, segons va transcendir, han estat els més militaristes de la història de la democràcia.
Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente